Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


macska:agresszivitás,játék

 

Egy kiscica tartása izgalmas élmény. A cicusok szőre selymes, kedvesen dorombolnak, játékosak, és szeretik, ha megsimogatjuk őket. A legtöbb cica játékos állat, de a felnőtt macskák már nem lelkesednek annyira a játékért mint a kicsik. A kiscica nem játékszer, könnyedén megsérül. éppen ezét gyengéden kell vele bánni. A kiscica komoly gondozást igényel, és ez sok időbe kerül.

A kiscicák nagyon aranyosak de gyorsan felnőnek!

Ha meguntuk kisállatunkat, vagy elegünk van a gondozásából, nem hajíthatjuk el, mint egy megunt játékot! A macskák 20 évig vagy még nnél tovább is elélhetnek, tehát hosszú ideig is társaink maradhatnak, ezért fontoljuk meg tartását!


Játék 

A házi macskák, különösen a fiatal egyedek, rajonganak a kötéllel való játékért. A legtöbb macska képtelen ellenállni a meglóbált vagy földön húzott kötélnek. Számos képi ábrázolás létezik, amely a macskát egy fonalgombolyaggal jeleníti meg. Ez a tulajdonság feltehetően a vadászösztönnel áll összefüggésben, amely arra készteti a kölyköket, hogy más macskák (rendszerint az anyaállat) farkán gyakorolják a vadászatot. A lenyelt kötél azonban az állat gyomrába vagy beleibe juthat, amely megbetegedéshez, súlyosabb esetben az egyed pusztulásához vezethet. Vannak akik ennek elkerülésére a kötelet lézermutatóval helyettesítik.

Agresszivitás 

Kis méretüknek köszönhetően a házi macskák nem jelentenek komoly veszélyt az emberre nézve – a legnagyobb kockázatot általában a karmolásokból, harapásokból eredő sérülések, esetleg valamely kórokozó által terjedő fertőzés[60] (például a veszettség) jelentheti. Bár a rossz tartási körülmények miatt frusztrált vagy játék közben megvadult állat akár komoly szemsérülést is okozhat, ez meglehetősen ritkán fordul elő (megjegyzendő, hogy a hímeknél a hasi tájék megérintése általában védelmi reakciót vált ki).

Magasság és zuhanás

Macska a fán

A legtöbb macskaféle szívesen tartózkodik magasan levő helyeken. Az állati viselkedéssel foglalkozó kutatók számos példával szolgálhatnak erre vonatkozóan, a magyarázat pedig nyilvánvalóan az, hogy a magasság jó megfigyelőpont az állat számára, ahonnan áttekintheti a „területét”, szemmel tarthatja az emberek és az esetleges egyéb háziállatok tevékenységét. A vadon élő macskafélék számára a magasban levő leshelyek segítséget nyújtanak a vadászathoz; alkalmanként a házi macskák is a magasból, például egy faágról vagy egy kerítésről vetik rá magukat zsákmányukra, ahogyan a leopárd.[61] Emellett a macskák számára a magasság tekintélyt és biztonságérzetet is nyújt.

A magas helyekhez való vonzódás azonban veszélyes is lehet, ugyanis élesben teszteli azt a közismert axiómát, mely szerint „a macska mindig a talpára esik”. Az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Amerikai Társaság az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzéséért) nevű szervezet arra figyelmezteti a macskatulajdonosokat, hogy védjék kedvencüket a túlságosan magas helyektől, ugyanis az elbizakodott vagy figyelmetlen állatok megsérülhetnek egy nagyobb zuhanás során.[62]

Esés közben a macska, kiváló egyensúlyérzékét és rugalmasságát kihasználva képes testét megcsavarva talppal a föld felé fordulni.[63][64][65] Ez az „önigazító reflex” avagy „korrekciós reflex” néven is ismert képesség, amely lehetővé teszi, hogy zuhanás közben, bizonyos idő elteltével az állat a megfelelő irányba forduljon. A legtöbb beszámoló szerint a néhány méteres zuhanások kevésbé károsak a számukra (habár néha komoly sérülésekkel járnak), de ismertek olyan esetek is (5-10) amelyben az állat nagy magasságból (például egy épület hetedik emeletéről) ért földet sértetlenül. A világrekordot Ken Myer floridai[66] A közhiedelemmel ellentétben a farok nélküli macskák is rendelkeznek ezen képességgel, ugyanis főként a mellső és hátsó lábuk, valamint a gerincük segítségével fordulnak a megfelelő helyzetbe, a farok kevésbé fontos a mozdulatsor végrehajtásánál.[67]kormányzó Andy nevű macskája állította be, egy 16. emeletről történt 61 méteres zuhanást túlélve.

Életkor

A macska életkorának emberi életkorhoz való megfeleltetése
Macska Ember Macska Ember Macska Ember Macska Ember
1 hónap 5-6 hónap 1 év 15-16 év 8 év 48 év 15 év 76 év
2 hónap 9-10 hónap 2 év 24 év 9 év 52 év 16 év 80 év
3 hónap 2-3 év 3 év 28 év 10 év 56 év 17 év 84 év
4 hónap 5-6 év 4 év 32 év 11 év 60 év 18 év 88 év
5 hónap 8-9 év 5 év 36 év 12 év 64 év 19 év 92 év
6 hónap 10-12 év 6 év 40 év 13 év 68 év 20 év 96 év
8 hónap 13 év 7 év 44 év 14 év 72 év 21 év 100 év

A szobában tartott macskák általában 14-20 évig élnek, noha a Guiness Rekordok Könyveszerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt.[68][69] A hazai macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg.[70] Egyes nem hivatalos beszámolók 37 és 43 éves kort megért példányokról is említést tesznek. A házi macskák tovább élnek, ha nem engedik őket ki a szabadba (így csökken az esélye a harcokból, balesetekből származó sérüléseknek és a betegségeknek) és ha ivartalanítva vagy kasztrálva vannak. Ezáltal a kasztrált hím macskáknak nem lesz hererákjuk, az ivartalanított nőstényeknek pedig petefészekrákjuk, és mindkettőjüknél csökken a tejmirigy daganat kialakulásának esélye.[71]További fontos lehetőség az élettartam meghosszabbítására a macska életkorának és életmódjának megfelelő táplálék etetése. A vemhes és szoptató nőstényeknek, valamint a kölyköknek általában egy éves korig kölyöktápra, a felnőtteknek 6-7 éves korig felnőtt tápra, ezután pedig idős macskának gyártott tápra van szükségük. Ezzel ellentétben a modern városi környezetben élő elvadult macskák gyakran csak kettő vagy kevesebb évig élnek. A gondozott csoportokban élő vadmacskák élettartama hosszabb: a British Cat Action Trust már 19 éves vad hímet is jelentett. A legöregebb vadmacska „Mark” volt, akit a brit Cats Protection jótékonysági szervezet látott el, 26 évet ért meg.

A macskák és az emberek életkorának összehasonlításához általában egy évet 7 macskaévnek feleltetnek meg. Mivel azonban a macskák 2 éves koruk után lassabban fejlődnek az embernél, a skálát módosították, egy emberi évet 4 macskaévnek számítva.[72] Egy 7 éves példány középkorúnak számít, egy 10 év feletti pedig már idősnek. Az első hónapok összehasonlítását a különböző forrásból származó táblázatok rendszerint másként végzik el, így erre az időszakra vonatkozóan hozzávetőleges értékekkel érdemes számolni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Реальный заработок на инвестициях и партнерке

(ethebit, 2018.12.07 02:08)

Создан уникальный проект на смарт контракте, где вложенные средства
инвесторов доступны только самим инвесторам. Достигнуто это
благодаря смарт контракту проекта https://goo.gl/NiDbkN.
Инвесторам гарантируется 100% возврат инвестиций через месяц, плюс 25%.
Партнерам дается 10% для заработка. Оплата идет в криптовалюте ethereum.
В личном кабинете все понятно расписано, поэтому разберетесь.
Правда, чтобы получить партнерскую ссылку надо внести на кошелек метамаск
1$. но это мелочи, главное, чтобы можно получить ежемесячный доход
уж больше чем в банке и пока на балансе смарт контракта есть средства,
то вам будем гарантирована выплата ваших дивидендов и депозита.
Удачи вам.

Isuha69

(Notaf00, 2018.12.06 18:44)

https://www.nettingchat.com/blogs/post/43345 http://share.nm-pro.in/blogs/post/93725#sthash.H0C7jxRI.DgUvtDFX.dpbs http://www.facecool.com/profiles/blogs/revia-donde-puedo-comprar-con-garantia-paraguay http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=173675&qa_1=oximum-sildenafil-citrate-ligne-acheter-oximum-generique http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-120-mg-sin-receta-de http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/amilorida-frumil-como-posso-comprar-pela-internet-rep-blica http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=18629&qa_1=ramipril-trouver-tritace-ordonnance https://www.olliesmusic.com/blog/29827/amlodipino-como-puedo-comprar-y-pagar-con-mastercard-reino-de-espaГ±a/ http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-ereva-25mg-how-to-buy-sildenafil-citrate-cheap http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/70/12127/comprar-gen-rico-do-tada-diario http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-caverta-com-frete-gr-tis-brasil-qual-o-pre http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-escitan-sildenafil-citrate-gen-rico-de http://korsika.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-enthusia-sildenafil-citrate-con-visa-ecuador http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-zerect-100-mg-sin-receta-por-internet http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/332893 http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-telmisartan-40-mg-urgente-honduras http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dynamico-sildenafil-citrate-25-mg

canadadrugcenter com 275 mg

(Walteremill, 2018.12.06 13:14)

Howdy! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>drugstore ??</a> great web site http://canadianonlinepharmacyhq.com

buy propecia 5mg online 96 mg

(MichealDof, 2018.12.06 10:55)

Hi there! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>where do you buy your propecia</a> very good web site http://propeciausfinasteridhq.com

Odzyskiwanie danych Warszawa

(ThomasPemoholacam, 2018.12.06 02:43)

Moja strona www: <a href=http://hueeuheuheuheuh.com>Odzyskiwanie danych z dysku Warszawa</a>

Uququ03

(Ujusu42, 2018.12.06 01:37)

http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/lamisil-terbinafine-250-mg-en-ligne-bon-marche-sans-ordonnance http://quainv.com/blogs/post/51216#sthash.dCX4PGmm.10qxsq1N.dpbs http://bricolocal.com/profiles/blogs/order-t-fil-40mg-online-how-to-order-tadalafil-cheap http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/commander-du-finegra-120-mg-generique-bon-prix-mastercard-prix http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/tadarich-tadalafil-10-mg-donde-comprar-sin-receta-r-pido http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/drospirenona-etinilestradiol-como-comprar-ahora-estados-unidos http://wu-world.com/profiles/blogs/comprar-generico-primidona-250-mg-sin-receta-en-farmacia-online http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/fenitoina-100mg-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-rep http://showmeanswer.com/index.php?qa=36463&qa_1=domperidone-moins-cher-sur-le-net-acheter-motilium-tunisie http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/order-tadonis-40-mg-safely-where-can-i-purchase-tadalafil-fast http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-vigra-50-mg-online-m-xico http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-oxybutynin-mas-barato-andorra http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/206012 http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/341985 http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/neovia-100mg-generique-en-ligne-acheter-site-fiable-acheter http://www.1friend.com/blogs/2618/14268/enalapril-5mg-donde-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-colom http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/buy-azathioprine-50-mg-low-price-where-to-purchase-imuran-no-need

canadian pharmacies shipping to usawithout an rx 401 mg

(Walteremill, 2018.12.05 22:36)

Hello there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>tadalafil 20 mg canadian drugs</a> good internet site http://canadianonlinepharmacyhq.com

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2018.12.05 02:01)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86

Показываю своих голых дочерей

(MilaMed, 2018.12.04 16:17)

Хватит дрочить, недотраханные мамки сами тебе это сделают!)
<a href=http://dicej.localdatedreams.com/?utm_source=5bcc8e4107ee2>Нетраханные сучки тут</a>

canadian pharmacies free shipping 372 mg

(Walteremill, 2018.12.04 15:29)

Hello there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>canadiens vigra pharmacy</a> very good site http://canadianonlinepharmacyhq.com

tokyo doggie style

(Adultmovalick, 2018.12.04 12:28)

There are a substantial variety of today s latest porn starlets awaiting you to see them deepthroat some enormous pricks.
There are females doing a few of the worst and also newest things around all for you to enjoy at PORN.
We have such a huge selection of video clips below that you will certainly even be able to experience and discover some brand-new points that you never ever understood that you enjoyed in the past.
<a href=http://alanyanindogasi.com/>gangabng porn</a> sex tape what is felatio what is a blow jib doggy style logo orgyxxx foursome porn ganban adult porn blow jobs how oral sex works adult english movies 2018 porn gang tube most adult movie of hollywood oral intercourse meaning oral sex tips for ladies is oral sex the same as sex

Ojuji49

(Kagec80, 2018.12.04 07:53)

https://strangekoi.tumblr.com https://flow3r-b0y.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://saharamist.tumblr.com https://mamalyl.tumblr.com https://ronnierockin.tumblr.com https://yuki-w-chan.tumblr.com https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com https://jousestroked.tumblr.com https://klance1plance2.tumblr.com https://ray-arruda.tumblr.com https://oxyt0cln.tumblr.com https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com https://urbanparadise.tumblr.com https://songghana.tumblr.com

canada pharmacy 96 mg

(Walteremill, 2018.12.04 03:24)

Hello! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>cials canadian pharmacy</a> great site http://canadianonlinepharmacyhq.com

canadian pharmacy for viagra 184 mg

(Walteremill, 2018.12.03 21:36)

Hi there! <a href=http://canadianonlinepharmacyhq.com/>inexpensive brand viagra canadian pharmacy</a> good site http://canadianonlinepharmacyhq.com

Tinij63

(Igiki80, 2018.12.03 10:19)

https://cont--nue.tumblr.com
https://ninaskrilova.tumblr.com
https://ronnierockin.tumblr.com
https://catchmehazza.tumblr.com
https://not-good-at-goodbyes.tumblr.com
https://captfelix.tumblr.com
https://timetomakechimmyfuckingchangas.tumblr.com
https://garotaaapaixonada.tumblr.com
https://missemmalights.tumblr.com
https://minjoooonie.tumblr.com
https://lalunapotter.tumblr.com
https://mysafeport.tumblr.com
https://valacyclovir-500mg-order-online.tumblr.com
https://norisool.tumblr.com
https://thequeenofcartoons.tumblr.com
https://ciarasport.tumblr.com
https://01-maddy-12.tumblr.com

buy propecia and rogaine 184 mg

(MichealDof, 2018.12.03 03:35)

Hello! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/>how to get propecia cheaper</a> beneficial web page http://propeciausfinasteridhq.com

cheap cialis from india 486 mg

(DennisVew, 2018.12.02 02:31)

Hi! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>cheap cialis tablets</a> <a href=http://cialissmx.com/>cialis for cheap</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>buy generic viagra online</a> very good web site

Gijij57

(Exeqa55, 2018.12.02 01:34)

https://johnlili.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://mar-lua.tumblr.com https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com https://the-heroic-potato.tumblr.com https://rkimzi.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://s-w-a-v-e-y.tumblr.com https://romance-entre-las-letras-el-y-yo.tumblr.com https://francais-formidable.tumblr.com https://alexandra-brl.tumblr.com https://hayaabunofalme.tumblr.com https://ca-e-r.tumblr.com https://strangekoi.tumblr.com https://horngryinberlin.tumblr.com https://trappslut.tumblr.com https://lalunapotter.tumblr.com https://meanslappy.tumblr.com

purchase cialis 484 mg

(DennisVew, 2018.12.02 01:01)

Hi there! <a href=http://onlinepharmaciescanadarx.com/>how do i order cialis</a> <a href=http://cialissmx.com/>where can i buy generic cialis online</a> <a href=http://canadianpharmacyonlinehq.com/>cheapest viagra super force</a> very good web page

Sex Shop Fall River

(Antholrig, 2018.12.01 18:38)

I consider, that you are mistaken. Let's discuss. Write to me in PM.


http://www.proserviciossa.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=456859


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66

Következő »