Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


macska:agresszivitás,játék

 

Egy kiscica tartása izgalmas élmény. A cicusok szőre selymes, kedvesen dorombolnak, játékosak, és szeretik, ha megsimogatjuk őket. A legtöbb cica játékos állat, de a felnőtt macskák már nem lelkesednek annyira a játékért mint a kicsik. A kiscica nem játékszer, könnyedén megsérül. éppen ezét gyengéden kell vele bánni. A kiscica komoly gondozást igényel, és ez sok időbe kerül.

A kiscicák nagyon aranyosak de gyorsan felnőnek!

Ha meguntuk kisállatunkat, vagy elegünk van a gondozásából, nem hajíthatjuk el, mint egy megunt játékot! A macskák 20 évig vagy még nnél tovább is elélhetnek, tehát hosszú ideig is társaink maradhatnak, ezért fontoljuk meg tartását!


Játék 

A házi macskák, különösen a fiatal egyedek, rajonganak a kötéllel való játékért. A legtöbb macska képtelen ellenállni a meglóbált vagy földön húzott kötélnek. Számos képi ábrázolás létezik, amely a macskát egy fonalgombolyaggal jeleníti meg. Ez a tulajdonság feltehetően a vadászösztönnel áll összefüggésben, amely arra készteti a kölyköket, hogy más macskák (rendszerint az anyaállat) farkán gyakorolják a vadászatot. A lenyelt kötél azonban az állat gyomrába vagy beleibe juthat, amely megbetegedéshez, súlyosabb esetben az egyed pusztulásához vezethet. Vannak akik ennek elkerülésére a kötelet lézermutatóval helyettesítik.

Agresszivitás 

Kis méretüknek köszönhetően a házi macskák nem jelentenek komoly veszélyt az emberre nézve – a legnagyobb kockázatot általában a karmolásokból, harapásokból eredő sérülések, esetleg valamely kórokozó által terjedő fertőzés[60] (például a veszettség) jelentheti. Bár a rossz tartási körülmények miatt frusztrált vagy játék közben megvadult állat akár komoly szemsérülést is okozhat, ez meglehetősen ritkán fordul elő (megjegyzendő, hogy a hímeknél a hasi tájék megérintése általában védelmi reakciót vált ki).

Magasság és zuhanás

Macska a fán

A legtöbb macskaféle szívesen tartózkodik magasan levő helyeken. Az állati viselkedéssel foglalkozó kutatók számos példával szolgálhatnak erre vonatkozóan, a magyarázat pedig nyilvánvalóan az, hogy a magasság jó megfigyelőpont az állat számára, ahonnan áttekintheti a „területét”, szemmel tarthatja az emberek és az esetleges egyéb háziállatok tevékenységét. A vadon élő macskafélék számára a magasban levő leshelyek segítséget nyújtanak a vadászathoz; alkalmanként a házi macskák is a magasból, például egy faágról vagy egy kerítésről vetik rá magukat zsákmányukra, ahogyan a leopárd.[61] Emellett a macskák számára a magasság tekintélyt és biztonságérzetet is nyújt.

A magas helyekhez való vonzódás azonban veszélyes is lehet, ugyanis élesben teszteli azt a közismert axiómát, mely szerint „a macska mindig a talpára esik”. Az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Amerikai Társaság az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzéséért) nevű szervezet arra figyelmezteti a macskatulajdonosokat, hogy védjék kedvencüket a túlságosan magas helyektől, ugyanis az elbizakodott vagy figyelmetlen állatok megsérülhetnek egy nagyobb zuhanás során.[62]

Esés közben a macska, kiváló egyensúlyérzékét és rugalmasságát kihasználva képes testét megcsavarva talppal a föld felé fordulni.[63][64][65] Ez az „önigazító reflex” avagy „korrekciós reflex” néven is ismert képesség, amely lehetővé teszi, hogy zuhanás közben, bizonyos idő elteltével az állat a megfelelő irányba forduljon. A legtöbb beszámoló szerint a néhány méteres zuhanások kevésbé károsak a számukra (habár néha komoly sérülésekkel járnak), de ismertek olyan esetek is (5-10) amelyben az állat nagy magasságból (például egy épület hetedik emeletéről) ért földet sértetlenül. A világrekordot Ken Myer floridai[66] A közhiedelemmel ellentétben a farok nélküli macskák is rendelkeznek ezen képességgel, ugyanis főként a mellső és hátsó lábuk, valamint a gerincük segítségével fordulnak a megfelelő helyzetbe, a farok kevésbé fontos a mozdulatsor végrehajtásánál.[67]kormányzó Andy nevű macskája állította be, egy 16. emeletről történt 61 méteres zuhanást túlélve.

Életkor

A macska életkorának emberi életkorhoz való megfeleltetése
Macska Ember Macska Ember Macska Ember Macska Ember
1 hónap 5-6 hónap 1 év 15-16 év 8 év 48 év 15 év 76 év
2 hónap 9-10 hónap 2 év 24 év 9 év 52 év 16 év 80 év
3 hónap 2-3 év 3 év 28 év 10 év 56 év 17 év 84 év
4 hónap 5-6 év 4 év 32 év 11 év 60 év 18 év 88 év
5 hónap 8-9 év 5 év 36 év 12 év 64 év 19 év 92 év
6 hónap 10-12 év 6 év 40 év 13 év 68 év 20 év 96 év
8 hónap 13 év 7 év 44 év 14 év 72 év 21 év 100 év

A szobában tartott macskák általában 14-20 évig élnek, noha a Guiness Rekordok Könyveszerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt.[68][69] A hazai macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg.[70] Egyes nem hivatalos beszámolók 37 és 43 éves kort megért példányokról is említést tesznek. A házi macskák tovább élnek, ha nem engedik őket ki a szabadba (így csökken az esélye a harcokból, balesetekből származó sérüléseknek és a betegségeknek) és ha ivartalanítva vagy kasztrálva vannak. Ezáltal a kasztrált hím macskáknak nem lesz hererákjuk, az ivartalanított nőstényeknek pedig petefészekrákjuk, és mindkettőjüknél csökken a tejmirigy daganat kialakulásának esélye.[71]További fontos lehetőség az élettartam meghosszabbítására a macska életkorának és életmódjának megfelelő táplálék etetése. A vemhes és szoptató nőstényeknek, valamint a kölyköknek általában egy éves korig kölyöktápra, a felnőtteknek 6-7 éves korig felnőtt tápra, ezután pedig idős macskának gyártott tápra van szükségük. Ezzel ellentétben a modern városi környezetben élő elvadult macskák gyakran csak kettő vagy kevesebb évig élnek. A gondozott csoportokban élő vadmacskák élettartama hosszabb: a British Cat Action Trust már 19 éves vad hímet is jelentett. A legöregebb vadmacska „Mark” volt, akit a brit Cats Protection jótékonysági szervezet látott el, 26 évet ért meg.

A macskák és az emberek életkorának összehasonlításához általában egy évet 7 macskaévnek feleltetnek meg. Mivel azonban a macskák 2 éves koruk után lassabban fejlődnek az embernél, a skálát módosították, egy emberi évet 4 macskaévnek számítva.[72] Egy 7 éves példány középkorúnak számít, egy 10 év feletti pedig már idősnek. Az első hónapok összehasonlítását a különböző forrásból származó táblázatok rendszerint másként végzik el, így erre az időszakra vonatkozóan hozzávetőleges értékekkel érdemes számolni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oruvu90

(Utacu44, 2019.02.02 14:36)

http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/norfloxacina-400-mg-donde-comprar-sin-receta-al-mejor-precio http://property.ning.com/profiles/blogs/low-price-grifulvin-250-mg-buy-online-how-to-buy-griseofulvin-no http://answers.codelair.com/27383/aciclovir-200mg-o%C3%B9-achat-achat-s%26%23233-curis%26%23233-aciclovir http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/order-edalis-cheap-generic-edalis-buy-pharma http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-kamagra-soft-100mg-where-to-order-sildenafil http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-oxitetraciclina-de-calidad-m-xico-comprar http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/353378 http://brooklynne.net/profiles/blogs/carbidopa-levodopa-25-100mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-un https://www.loosemusicent.com/blogs/1223/13901/farmacia-online-donde-comprar-telmisartan-40-mg-rapido-republic http://foodtube.net/profiles/blogs/cefadroxilo-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-puerto http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-amlodipino-10mg-r-pido-estados http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/prazosina-minipress-5mg-onde-comprar-sem-prescri-o-via-internet http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/order-propecia-1-mg-cheap-pharmacy-online-propecia http://socialchangesa.com/blogs/post/77098 http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/cordarone-order-online-where-can-i-buy-amiodarone-in-trusted http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/piridostigmina-60-mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-env-o-gratis http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/o-acheter-bacta-800mg-en-ligne-sans-ordonnance-ou-acheter-du http://ex.indiagnk.com/index.php?qa=125980&qa_1=comprar-gen%C3%A9rico-oxitetraciclina-terramycin-garantia-brasil http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/buy-cheap-sparfloxacin-200-mg-online-how-can-i-order-zagam-fast http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/clomipramine-comprar-en-farmacia-online-certificada-colombia http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/order-discount-danocrine-50-mg-online-danocrine-best-place-to-buy http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/clarinex-sur-le-net-bas-prix-commander-desloratadine-24h-france http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/zyloprim-allopurinol-pharmacie-sur-internet-site-fiable-faut-il http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/ketoconazole-pas-cher-en-ligne-rapide-forum-prix-du-ketoconazole http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/tolterodina-detrol-comprar-gen-rico-envio-urgente-no-brasil http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-donde-puedo-comprar-de-confianza-estado-libre-asociado

Uyusu31

(Enamo57, 2019.02.02 14:14)

http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/helposper-risperidone-4mg-donde-comprar-sin-receta-en-farmacia
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/tolter-tolterodine-comprar-mais-barato-on-line-brasil
http://bricolocal.com/profiles/blogs/minocycline-hydrochloride-50mg-sans-ordonnance-commander-en-ligne
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/buy-priligy-online-priligy-buy-from-usa
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/purchase-discount-vardenafil-10mg-online-can-i-order-levitra
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/bimatoprost-3mg-comprar-sin-receta-online-rep-blica-del-per
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-novosil-sildenafil-citrate-50-mg-sildenafil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/o-acheter-du-kemadrin-procyclidine-5mg-en-ligne-baisse-prix-site
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-jumex-selegiline-gen-rico-n-o-precisa
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-do-viagra-50-mg-com-desconto-on-line-rep-blica
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/levothyrox-en-ligne-rapide-acheter-levothyrox-en-ligne-belgique
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/dipyridamole-persantine-como-posso-comprar-envio-rapido-no-brasil
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/lansoprazol-30mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-un-descuento
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/buy-lamprene-50-mg-low-price-can-i-order-clofazimine-in-trusted
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tolterodine-con-mastercard-uruguay
http://gennethub.com/blogs/1558/11195/como-comprar-algilis-75-mg-envio-24-horas
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-prometazina-sin-receta-ahora-chile-donde-comprar
http://bricolocal.com/profiles/blogs/buy-syalpha-safely-how-to-buy-syalpha-online-in-ireland-cheap
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/celexa-citalopram-hydrobromide-40-mg-puedo-comprar-de-forma
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-sildenafilo-sildenafil-citrate-urgente-no-brasil
http://www.cavers.club/blogs/post/14460
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-livraison-discrete-pas-cher-tadalafil-tadalafil
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/digoxin-0-25-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-usa

Tijad24

(Rudof49, 2019.02.02 12:34)

http://clan.hupshup.com/blogs/post/14932
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-biotrim-800mg-urgente-andorra
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/phragra-130mg-order-buy-phragra-online-advice
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-warfarex-5mg-entrega-r-pida-rep-blica-de
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-amoxicillin-y-clavulanate-con
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/o-commander-myagra-pharmacie-vendant-myagra-moins-cher
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-do-indometacina-entrega-r-pida-brasil
http://bricolocal.com/profiles/blogs/cephoral-cefixime-como-puedo-comprar-por-internet-dominicana
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/repaglinida-comprar-en-una-farmacia-online-fiable-us
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ditropan-oxybutynin-de-calidad
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-desogestrel-etinilestradiol-de
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azelastine-de-confianza-azelastine
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/hydroxyzine-25mg-buy-safely-hydroxyzine-safe-buy-ireland
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-efesexx-120-mg-de-calidad
http://ex.indiagnk.com/index.php?qa=103379&qa_1=tada-tadalafil-internet-rapide-achat-tadalafil-pharmacie

Ipiju72

(Ohoco15, 2019.02.02 10:49)

https://hayaabunofalme.tumblr.com
https://lxkin.tumblr.com
https://viel-liebe.tumblr.com
https://letsupload.tumblr.com
https://ilpleut.tumblr.com
https://thiscouldgetawkward.tumblr.com
https://skrewz.tumblr.com
https://dylenalover.tumblr.com
https://hsseniorstudyblr.tumblr.com
https://sf778.tumblr.com
https://le-petit-yeol.tumblr.com
https://scarletwolves7.tumblr.com
https://danalovestaylor.tumblr.com
https://possofarceladasola.tumblr.com
https://fakehappy24.tumblr.com
https://stuckyjpeg.tumblr.com
https://root-shaw-shoot.tumblr.com
https://lapsopoetico.tumblr.com

Test

(KattyGluk, 2019.02.02 10:11)

Woqur00

(Jifen24, 2019.02.02 08:34)

https://welearnin.tumblr.com
https://koyangimei.tumblr.com
https://purificados.tumblr.com
https://lartestunetoile1.tumblr.com
https://heartbreakdubb.tumblr.com
https://our-theory-of-gravity.tumblr.com
https://lydia-is-mediocre.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://itsdyzo.tumblr.com
https://horngryinberlin.tumblr.com

Hisus43

(Gawil16, 2019.02.02 06:21)

https://bjaubello27.tumblr.com
https://trappslut.tumblr.com
https://amishgoth.tumblr.com
https://jayminde.tumblr.com
https://crazyalfred101.tumblr.com
https://trill4f.tumblr.com
https://vampiresah.tumblr.com
https://prettylilgms.tumblr.com
https://dr-seaweed.tumblr.com
https://rawanalsab.tumblr.com
https://s-kippp.tumblr.com

Hezuv21

(Etoxa13, 2019.02.02 06:19)

https://sansahawke.tumblr.com
https://alberthxy.tumblr.com
https://rainhaursa.tumblr.com
https://zerofeelings23.tumblr.com
https://dylenalover.tumblr.com
https://oxyt0cln.tumblr.com
https://eleanor-128.tumblr.com
https://order-amantadine-100mg.tumblr.com
https://marina-diamandis-moved.tumblr.com
https://vosrewrite.tumblr.com
https://urbanparadise.tumblr.com
https://shyrosexo.tumblr.com
https://avecesfrancisca.tumblr.com
https://gaerlgkjzdfbliuaerhae.tumblr.com
https://kazaaaazade.tumblr.com

Edole65

(Jucit65, 2019.02.02 05:02)

https://tiodollynh0.tumblr.com https://irradiar-luz.tumblr.com https://insensiveis.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com https://punishedstrider.tumblr.com https://shinobi-legends.tumblr.com https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://xxjenesaisquoixx.tumblr.com https://mila-darkrock.tumblr.com https://dylenalover.tumblr.com https://valacyclovir-500mg-order-online.tumblr.com https://lxkin.tumblr.com

Vumud84

(Jivat41, 2019.02.02 04:42)

https://feebz01.tumblr.com https://lydia-is-mediocre.tumblr.com https://cxxtbala.tumblr.com https://sunnysprout.tumblr.com https://mer-curio.tumblr.com https://kicsitkonnyebb.tumblr.com https://angel-in-blxck.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://mila-darkrock.tumblr.com https://haleyrecovers.tumblr.com https://ajkadon-a-nevetesem.tumblr.com https://cont--nue.tumblr.com https://oonlythewinds.tumblr.com

Ebesi29

(Inihe73, 2019.02.02 03:11)

https://romance-entre-las-letras-el-y-yo.tumblr.com
https://mimundoterminaenel.tumblr.com
https://bjaubello27.tumblr.com
https://mourningwinter.tumblr.com
https://darkdimitrisg.tumblr.com
https://ancestralalien.tumblr.com
https://justlife03.tumblr.com
https://sf778.tumblr.com
https://yuhbecanim.tumblr.com
https://pettekujutlus.tumblr.com
https://meanslappy.tumblr.com
https://themaynards624.tumblr.com
https://mamalyl.tumblr.com
https://captfelix.tumblr.com

Larid38

(Ogeqi85, 2019.02.02 01:53)

https://lulwaah-77.tumblr.com
https://yapmanolursunn.tumblr.com
https://lostemple.tumblr.com
https://johnlili.tumblr.com
https://lindastory.tumblr.com
https://cursedbuthappy.tumblr.com
https://ilpleut.tumblr.com
https://ajkadon-a-nevetesem.tumblr.com
https://ciencia--de--la--lluvia.tumblr.com
https://pandinhah-suicidah.tumblr.com
https://welearnin.tumblr.com
https://bjaubello27.tumblr.com
https://cont--nue.tumblr.com
https://ciarasport.tumblr.com

Xotej66

(Oqica72, 2019.02.02 01:51)

https://ssh-88.tumblr.com https://whatever-gbye.tumblr.com https://intrxsiverium.tumblr.com https://lostemple.tumblr.com https://stupidnareko.tumblr.com https://vivica-k.tumblr.com https://umameninadeboa.tumblr.com https://flow3r-b0y.tumblr.com https://sleepyearthling.tumblr.com https://n0wthatyouregone.tumblr.com https://silverslip.tumblr.com https://alruwaished.tumblr.com https://menamorasereia.tumblr.com https://ninaskrilova.tumblr.com

Tudar83

(Ifade84, 2019.02.02 01:45)

https://s-w-a-v-e-y.tumblr.com https://thatloginceshipper.tumblr.com https://s-kippp.tumblr.com https://splw.tumblr.com https://vosrewrite.tumblr.com https://mila-darkrock.tumblr.com https://bouffees.tumblr.com https://manberpigg.tumblr.com https://arteratureponder.tumblr.com https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://bombayundgin.tumblr.com https://hayaabunofalme.tumblr.com https://whatilove3.tumblr.com

Rupiq03

(Exana86, 2019.02.02 00:55)

https://nobody-4-fun.tumblr.com
https://ana-pensadora.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://stupidnareko.tumblr.com
https://snowonesix.tumblr.com
https://ellasaidso.tumblr.com
https://malditadoinferno.tumblr.com
https://basti-sr.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://trill4f.tumblr.com
https://siriusbaguette.tumblr.com

Iwiye71

(Votoq01, 2019.02.01 22:18)

https://inferno-616.tumblr.com https://lulwaah-77.tumblr.com https://possofarceladasola.tumblr.com https://ezquadros.tumblr.com https://danalovestaylor.tumblr.com https://letters-and-fire.tumblr.com https://bruiseddollyy.tumblr.com https://ronnierockin.tumblr.com https://captfelix.tumblr.com https://daydreamergirlworld.tumblr.com

Isoha55

(Irahi56, 2019.02.01 19:38)

https://sociomami.tumblr.com https://whatever-gbye.tumblr.com https://lil-zone.tumblr.com https://xxsayitbeforeitstoolate.tumblr.com https://rubyzrainbowz.tumblr.com https://carmelcoffeecats.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://nephelobates.tumblr.com https://fernanda-lluz.tumblr.com https://mccnblccd.tumblr.com https://hold-on-to-memories.tumblr.com https://sf778.tumblr.com https://n-i-n-a01.tumblr.com https://bunearycafe.tumblr.com https://welearnin.tumblr.com https://shinobi-legends.tumblr.com https://minjoooonie.tumblr.com

Iquju77

(Ohajo50, 2019.02.01 19:32)

https://westwood-96.tumblr.com
https://hayathoughts.tumblr.com
https://beleitous.tumblr.com
https://brownbomboncita.tumblr.com
https://kazaaaazade.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://darkdimitrisg.tumblr.com
https://keyameric0.tumblr.com
https://devon-m83.tumblr.com
https://islesofstars.tumblr.com
https://sleepyforeva.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://wicked-n-wiley.tumblr.com
https://nbcpagewannabe.tumblr.com
https://hold-on-to-memories.tumblr.com
https://yuki-w-chan.tumblr.com

Qehey65

(Noged08, 2019.02.01 17:48)

https://su-733.tumblr.com https://darkdimitrisg.tumblr.com https://n0wthatyouregone.tumblr.com https://thickgoku.tumblr.com https://figliadella-luna.tumblr.com https://lapsopoetico.tumblr.com https://koyangimei.tumblr.com https://flurpzz.tumblr.com https://perdida-en-las-tinieblas.tumblr.com https://eleanor-128.tumblr.com https://tayloryeol.tumblr.com

Afiye51

(Isija07, 2019.02.01 17:29)

https://thewindsingstome.tumblr.com
https://lilmintyoongl.tumblr.com
https://hellkrat.tumblr.com
https://mylittlegirlsuicide.tumblr.com
https://wicked-n-wiley.tumblr.com
https://saudihyper.tumblr.com
https://mar-lua.tumblr.com
https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com
https://isabellecpp.tumblr.com
https://pandinhah-suicidah.tumblr.com
https://basti-sr.tumblr.com
https://marina-diamandis-moved.tumblr.com
https://cherishlouis.tumblr.com
https://ajdias.tumblr.com
https://mycrazyworld01.tumblr.com


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66

Következő »