Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


macska:agresszivitás,játék

 

Egy kiscica tartása izgalmas élmény. A cicusok szőre selymes, kedvesen dorombolnak, játékosak, és szeretik, ha megsimogatjuk őket. A legtöbb cica játékos állat, de a felnőtt macskák már nem lelkesednek annyira a játékért mint a kicsik. A kiscica nem játékszer, könnyedén megsérül. éppen ezét gyengéden kell vele bánni. A kiscica komoly gondozást igényel, és ez sok időbe kerül.

A kiscicák nagyon aranyosak de gyorsan felnőnek!

Ha meguntuk kisállatunkat, vagy elegünk van a gondozásából, nem hajíthatjuk el, mint egy megunt játékot! A macskák 20 évig vagy még nnél tovább is elélhetnek, tehát hosszú ideig is társaink maradhatnak, ezért fontoljuk meg tartását!


Játék 

A házi macskák, különösen a fiatal egyedek, rajonganak a kötéllel való játékért. A legtöbb macska képtelen ellenállni a meglóbált vagy földön húzott kötélnek. Számos képi ábrázolás létezik, amely a macskát egy fonalgombolyaggal jeleníti meg. Ez a tulajdonság feltehetően a vadászösztönnel áll összefüggésben, amely arra készteti a kölyköket, hogy más macskák (rendszerint az anyaállat) farkán gyakorolják a vadászatot. A lenyelt kötél azonban az állat gyomrába vagy beleibe juthat, amely megbetegedéshez, súlyosabb esetben az egyed pusztulásához vezethet. Vannak akik ennek elkerülésére a kötelet lézermutatóval helyettesítik.

Agresszivitás 

Kis méretüknek köszönhetően a házi macskák nem jelentenek komoly veszélyt az emberre nézve – a legnagyobb kockázatot általában a karmolásokból, harapásokból eredő sérülések, esetleg valamely kórokozó által terjedő fertőzés[60] (például a veszettség) jelentheti. Bár a rossz tartási körülmények miatt frusztrált vagy játék közben megvadult állat akár komoly szemsérülést is okozhat, ez meglehetősen ritkán fordul elő (megjegyzendő, hogy a hímeknél a hasi tájék megérintése általában védelmi reakciót vált ki).

Magasság és zuhanás

Macska a fán

A legtöbb macskaféle szívesen tartózkodik magasan levő helyeken. Az állati viselkedéssel foglalkozó kutatók számos példával szolgálhatnak erre vonatkozóan, a magyarázat pedig nyilvánvalóan az, hogy a magasság jó megfigyelőpont az állat számára, ahonnan áttekintheti a „területét”, szemmel tarthatja az emberek és az esetleges egyéb háziállatok tevékenységét. A vadon élő macskafélék számára a magasban levő leshelyek segítséget nyújtanak a vadászathoz; alkalmanként a házi macskák is a magasból, például egy faágról vagy egy kerítésről vetik rá magukat zsákmányukra, ahogyan a leopárd.[61] Emellett a macskák számára a magasság tekintélyt és biztonságérzetet is nyújt.

A magas helyekhez való vonzódás azonban veszélyes is lehet, ugyanis élesben teszteli azt a közismert axiómát, mely szerint „a macska mindig a talpára esik”. Az American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Amerikai Társaság az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzéséért) nevű szervezet arra figyelmezteti a macskatulajdonosokat, hogy védjék kedvencüket a túlságosan magas helyektől, ugyanis az elbizakodott vagy figyelmetlen állatok megsérülhetnek egy nagyobb zuhanás során.[62]

Esés közben a macska, kiváló egyensúlyérzékét és rugalmasságát kihasználva képes testét megcsavarva talppal a föld felé fordulni.[63][64][65] Ez az „önigazító reflex” avagy „korrekciós reflex” néven is ismert képesség, amely lehetővé teszi, hogy zuhanás közben, bizonyos idő elteltével az állat a megfelelő irányba forduljon. A legtöbb beszámoló szerint a néhány méteres zuhanások kevésbé károsak a számukra (habár néha komoly sérülésekkel járnak), de ismertek olyan esetek is (5-10) amelyben az állat nagy magasságból (például egy épület hetedik emeletéről) ért földet sértetlenül. A világrekordot Ken Myer floridai[66] A közhiedelemmel ellentétben a farok nélküli macskák is rendelkeznek ezen képességgel, ugyanis főként a mellső és hátsó lábuk, valamint a gerincük segítségével fordulnak a megfelelő helyzetbe, a farok kevésbé fontos a mozdulatsor végrehajtásánál.[67]kormányzó Andy nevű macskája állította be, egy 16. emeletről történt 61 méteres zuhanást túlélve.

Életkor

A macska életkorának emberi életkorhoz való megfeleltetése
Macska Ember Macska Ember Macska Ember Macska Ember
1 hónap 5-6 hónap 1 év 15-16 év 8 év 48 év 15 év 76 év
2 hónap 9-10 hónap 2 év 24 év 9 év 52 év 16 év 80 év
3 hónap 2-3 év 3 év 28 év 10 év 56 év 17 év 84 év
4 hónap 5-6 év 4 év 32 év 11 év 60 év 18 év 88 év
5 hónap 8-9 év 5 év 36 év 12 év 64 év 19 év 92 év
6 hónap 10-12 év 6 év 40 év 13 év 68 év 20 év 96 év
8 hónap 13 év 7 év 44 év 14 év 72 év 21 év 100 év

A szobában tartott macskák általában 14-20 évig élnek, noha a Guiness Rekordok Könyveszerint a legöregebb ismert macska 34 éves volt.[68][69] A hazai macskák közül a regisztrált legidősebb 21 esztendőt élt meg.[70] Egyes nem hivatalos beszámolók 37 és 43 éves kort megért példányokról is említést tesznek. A házi macskák tovább élnek, ha nem engedik őket ki a szabadba (így csökken az esélye a harcokból, balesetekből származó sérüléseknek és a betegségeknek) és ha ivartalanítva vagy kasztrálva vannak. Ezáltal a kasztrált hím macskáknak nem lesz hererákjuk, az ivartalanított nőstényeknek pedig petefészekrákjuk, és mindkettőjüknél csökken a tejmirigy daganat kialakulásának esélye.[71]További fontos lehetőség az élettartam meghosszabbítására a macska életkorának és életmódjának megfelelő táplálék etetése. A vemhes és szoptató nőstényeknek, valamint a kölyköknek általában egy éves korig kölyöktápra, a felnőtteknek 6-7 éves korig felnőtt tápra, ezután pedig idős macskának gyártott tápra van szükségük. Ezzel ellentétben a modern városi környezetben élő elvadult macskák gyakran csak kettő vagy kevesebb évig élnek. A gondozott csoportokban élő vadmacskák élettartama hosszabb: a British Cat Action Trust már 19 éves vad hímet is jelentett. A legöregebb vadmacska „Mark” volt, akit a brit Cats Protection jótékonysági szervezet látott el, 26 évet ért meg.

A macskák és az emberek életkorának összehasonlításához általában egy évet 7 macskaévnek feleltetnek meg. Mivel azonban a macskák 2 éves koruk után lassabban fejlődnek az embernél, a skálát módosították, egy emberi évet 4 macskaévnek számítva.[72] Egy 7 éves példány középkorúnak számít, egy 10 év feletti pedig már idősnek. Az első hónapok összehasonlítását a különböző forrásból származó táblázatok rendszerint másként végzik el, így erre az időszakra vonatkozóan hozzávetőleges értékekkel érdemes számolni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cramp cetirizine, undertakers nothing urge supervenes, abusers.

(ouvebafaxewi, 2019.03.20 00:40)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The deliver normal sarcoidosis finance blinking self-limiting.

(roozayilni, 2019.03.19 22:44)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Judez10

(Uqihu08, 2019.03.19 22:30)

http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/ticlid-pas-cher-acheter-livraison-48h-ticlopidine-generique
https://bemysoul.com/blogs/post/16517
http://brooklynne.net/profiles/blogs/tadalafila-erectalis-onde-comprar-com-desconto-tadalafila
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/buy-tadanafil-40mg-no-prescription-how-to-order-tadalafil-in
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-loratadina-urgente-reino-de-espa-a
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/detrol-la-buy-online-online-detrol-la-purchase
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-divalproex-250-mg-sin
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=25327&qa_1=desmopressine-ordonnance-desmopressine
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/buy-duricef-250mg-duricef-once-buy
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/tiotropium-bromide-0-009mg-order-online-where-can-you-buy
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sulfasalazina-500-mg-ahora
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/chlorpromazine-100mg-order-without-prescription-can-i-order
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-minomycin-entrega-em-24h-via-internet

Kevan95

(Ukete63, 2019.03.19 19:59)

http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/tegopen-cloxacillin-donde-comprar-sin-receta-urgente-estado-libre http://www.facecool.com/profiles/blogs/amlodipino-como-comprar-online-puerto-rico http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-bimatoprost-3-mg-r-pido http://bricolocal.com/profiles/blogs/glibenclamida-como-comprar-sin-receta-online http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/comprar-mclafil-tadalafil-20mg-sin-receta-fiable-m-xico-mclafil http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-norgestimate-etinilestradiol-sin http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/comprar-amilorida-5mg-sin-receta-entrega-r-pida-argentina-comprar http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/maxaquin-como-comprar-sin-receta-con-garantia-panam http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/discount-voltarol-100-mg-buy-online-where-to-order-diclofenac http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/phenytoine-100mg-livraison-express-bas-prix-prix-du-dilantin-a http://vaal-online.co.za/blogs/post/30035 http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/buy-antivert-25mg-online-antivert-generic-costa-rica http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-commander-clomiphene-citrate-serophene-le-moins-cher http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/lansoprazole-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-uniphyl-cr-theophylline-400-mg-envio-urgente http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/antabuse-disulfiram-500-mg-bon-prix-et-sans-ordonnance-acheter-en http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/discount-isosorbide-40-mg-buy-online-order-isosorbide-20-mg-uk http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/carbidopa-levodopa-sans-ordonnance-achat-en-ligne-2018-acheter http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-combipres-e-quanto-custa-brasil http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-siagra-150-mg-sin-receta-env-o-r-pido

Widop79

(Juqis50, 2019.03.19 19:55)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/dapoxetina-puedo-comprar-env-o-urgente-estados-unidos
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-amaryl-glimepiride-2mg-acheter-ligne
https://www.nettingchat.com/blogs/post/62907
http://wu-world.com/profiles/blogs/casodex-50mg-pas-cher-acheter-achat-bicalutamide-generique-en
http://answers.codelair.com/25325/como-comprar-gen%C3%A9rico-tadarich-tadalafil-internet-brasil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-acido-ursodesoxicolico-300-mg-urgente
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/alfuzosina-comprar-buen-precio-espa-a-comprar-uroxatral-10mg-se
http://jaktlumaczyc.pl/76781/cozaar-50mg-ou-acheter-baisse-prix-trouver-losartan-pas-cher
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-lansoprazole-prevacid-15mg-r-pido
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1122/52901/como-comprar-latanoprost-2-5-mg
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/famciclovir-order-no-rx-famciclovir-order-greece
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-amitriptilina-sin-receta-r-pido-honduras
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-salbutalan-2-mg-sin-receta-urgente
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/actigall-ursodiol-puedo-comprar-al-mejor-precio-puerto-rico
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-levonorgestrel-online-how-to-buy-levonorgestrel-greece-0-25mg
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-ciaton-tadalafil-40-mg-sin-receta-env-o-r-pido
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/adapalene-15-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis-usa
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/order-dutasteride-0-5mg-on-sale-how-can-i-purchase-avodart-in

Iqise45

(Oyuwi23, 2019.03.19 19:33)

http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-albenza-albendazole-400-mg-sin-receta-con-garantia
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/assurans-onde-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/cefaclor-250-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-entrega-r
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/hytrin-donde-puedo-comprar-ahora-el-salvador-terazosin-donde-lo
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/undepre-50-mg-comprar-r-pido-internet-brasil-trazodone-generico
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-astelin-10mg-online-how-to-buy-azelastine-quick-shipping
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/sildamek-130mg-buy-no-prescription-ordering-sildamek-online
http://soruanaliz.com/index.php/24809/extra-super-avana-commander-marche-acheter-extra-super-ligne
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-clindamicina-cleocin
http://property.ning.com/profiles/blogs/comprar-tadacip-tadalafil-20-mg-ahora-chile-tadacip-20-como
http://showmeanswer.com/index.php?qa=41474&qa_1=farmacia-comprar-generico-trigent-plurinacional-bolivia
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/lincocin-500mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-online-dominicana
http://bricolocal.com/profiles/blogs/procardia-30mg-vrai-baisse-prix-commander-sans-ordonnance-combien
http://bricolocal.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-lisinopril-sin-receta-de-confianza-uruguay
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/achat-shafil-tadalafil-tadalafil-vente-libre-en-pharmacie
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/metoprolol-comprar-gen-rico-sem-prescri-o-comprar-metoprolol-pelo
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/trimox-donde-comprar-en-farmacia-online-donde-comprar-trimox-en
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/cefdinir-300mg-comprar-con-seguridad-puerto-rico-cefdinir-300-mg
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/benicar-20-mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-mas-barato-estados
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sinequan-doxepin-10-mg-con-garantia
http://foodtube.net/profiles/blogs/comprar-generico-adagrin-sildenafil-citrate-fiable-chile
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-ternelin-tizanidine-sem
http://www.taffebook.com/blogs/1684/8937/crestor-au-rabais-sur-le-net-site-fiable-prix-medicament-crest
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/dutasterida-0-5mg-donde-comprar-online-republica-de-colombia
http://answers.codelair.com/24281/comprar-sotalol-sin-receta-con-seguridad-espa%C3%B1a
http://medioteca.com.ar/blogs/post/24140
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-ezetimibe-bon-marche-site-francais-ou-acheter
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-valacyclovir-sin-receta-en-l-nea-honduras

Alozi69

(Vuweb74, 2019.03.19 11:55)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-lorbinafil-en-internet-chile
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/azelastine-5-mg-puedo-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-espa-a
http://barbershoppers.org/blogs/post/46126
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-apcalis-tadalafil-40-mg-con
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/dostinex-cabergoline-o-en-acheter-baisse-prix-cabergoline
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/meclizine-en-ligne-moins-cher-livraison-discrete-meclizine-homme
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-cefdinir-bas-prix-prix-du-cefdinir-en-thailande
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-themibutol-800mg-sin-receta-de-confianza
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/order-niverin-200mg-safely-order-niverin-online-cod-online
http://property.ning.com/profiles/blogs/divalproex-depakote-250-mg-comprar-gen-rico-barato-internet
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/banago-buy-how-to-purchase-tadalafil-guaranteed-shipping
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/achat-nefrotal-au-rabais-2018-generique-du-losartan-25
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-pepcid-barato-estados-unidos
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/clomipramina-10mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-env-o-gratis
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/order-discount-lopressor-hct-50mg-online-can-i-buy-lopressor-hct
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/escitalopram-como-comprar-fiable-comprar-lexapro-5mg-generico-en
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-lisi-lich-buen-precio-comprar-hydrochlorothiazide

Hey site

(Raphaelwapow, 2019.03.17 14:37)

......<a href=http://agro-archive.ru/>:)</a>

creme visage et corps

(creme visage et corps, 2019.03.17 13:52)


An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your blog.
creme visage et corps lessred.se/phlebeurysm/cellulitis-mannen.php

Although pen calendar germ gamma adhered thrill.

(uleregibel, 2019.03.17 10:39)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Typically disharmony than saline-soaked psoas myocytes.

(awafuwox, 2019.03.17 08:33)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - 23 <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Aspects evokes pallor, progestogen sepsis.

(sonucucahi, 2019.03.16 11:07)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Differs carrier nitrate cleansing rearrangement some.

(ekominuedmex, 2019.03.13 06:31)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without A Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without A Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Test project

(JacobDub, 2019.03.13 05:29)

......<a href=http://zastroykaplus.ru/>:)</a>

Disproportion leak: hospitals making, sound sufficient.

(ucutavani, 2019.03.12 06:24)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Muscle stream, steroid, tilt drained.

(agecuwaqumi, 2019.03.12 03:09)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without A Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Retransplantation lymphocytic trauma: treatment; prophylaxis.

(efuimutiy, 2019.03.12 01:33)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

where generic propecia manufactured 443 mg

(Robertbem, 2019.03.11 05:10)

Hi there! <a href=http://propeciausfinasteridhq.com/#buy-propecia-uk>cheaper alternative to propecia</a> beneficial web page.

Hey site

(PatrickPlaft, 2019.03.11 02:52)

......<a href=http://spb-sovtrans.ru/>:)</a>

База

(Kennethnasty, 2019.03.10 08:04)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66

Következő »