Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya fajták leírása

 Kutya fajták leírása

Afrikai oroszlánkutya

Afrikai oroszlánkutya
Rhodesian Ridgeback
Rhodesian ridgeback.jpg
Fajtagazda ország
Dél-Afrika
Osztályozás
Csoport:
VI. Kopók, vérebek
Szekció:
3. Rokon fajták
 
   
   
   
 
 

Az afrikai oroszlánkutya (Rhodesian Ridgeback) származása bizonytalan. Sokáig vadon élő, falkában kóborló, embert kerülő fajta volt, amit később dél-afrikai telepesek háziasítottak. Termetes, izmos kutya. Feje háromszög alakú, keskeny, melyet nagy lógó fülei kereteznek. Végtagjai egyenesek, erősek. Nagyon jó futó, farkát lelógatva tartja. Sárgás-vöröses szőrzetének különlegessége a gerinc vonalán a fartól egészen a fejig húzódó szőrbarázda, amely a testszőrzettel ellentétesen nő.

Tulajdonságai 

Leírás:

Nagy termetű, izmos állat. Feje elkeskenyedő. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Arcorri részén fekete maszkot visel. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg, a végét kissé kunkorítja. Szőrzete rövid, hátán sajátos szőrbarázda van, amely a testszőrzettel ellentétes irányú, s a faroktól a fej felé húzódik. Színe sárgásvörös.


Tulajdonságai
: Hűséges, megbízható, könnyen képezhető, jó természetű.

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 64-69 cm, szuka 61-66 cm

Testtömeg: szukák 30-35, kanok 40-45 Alomszám: 7-12 kölyök Várható élettartam: 10-14 év

Az ember mellett hűséges, jóindulatú társsá vált. Megbízhatósága, és veleszületett intelligenciája alkalmassá teszi a kiképzésre. Ültetvényeket, településeket, szafarik sátortáborait kellett őriznie az afrikai éjszakában, valamint ragadozó nagyvadakat kellett elriasztania. Ha kellett, harcba is szállt, és gyakran győzedelmeskedett, innen kapta nevét: oroszlánkutya. Napjainkban terület- és vagyonvédelemre képezik ki őket.

Nyugodt, kiegyensúlyozott, idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív, nem félénk. Nagy mozgásigényű. Rendkívül családcentrikus, kiváló őrző. Testileg-lelkileg kb. 2-3 éves korukra érnek meg. RHODESIAN RIDGEBACK - FCI Standard Nr.146/1996.12.10./GB

 

Amerikai bulldog

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok
Eredeti feladata: Arra használták, hogy segítsen a farmereknek az elbitangolt marhák összeterelésében; emellett őrkutya is volt. Vadászkutyaként is szolgált, főként vaddisznóra és elvadult kutyákra vadásztak vele.
Eredeti neve: American bulldog
Angol neve: American bulldog
Eredete: Amerikai fajta. Egyes kinológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Ez azonban nem bizonyítható egyértelműen.


Megjelenése


Teste: Az amerikai buldog zömök testű kutya, viszonylag rövid, széles és erős háttal. Lágyéka enyhén ívelt. Alacsonyan tűzött farka a csánkjáig lóg, a tövénél vaskos, majd kihegyesedik; a kutya a háta fölé emelheti, de nem kunkorítja be. Mellkasa mély és mérsékelten széles. A bordái szépen íveltek, a hasa enyhén felhúzott. Könyökei a test mellett helyezkednek el. Egyenes, vastag csontú lábai vannak; a hátsó lábak ízületei szépen kirajzolódnak. Közepes nagyságú mancsain az ujjak erősen íveltek, szorosan egymás mellett állók. Az izmos nyak közepesen hosszú és enyhén ívelt; a fej felé fokozatosan keskenyedik.

Feje: A fej viszonylag nagy és széles, a koponyatető lapos, a szemöldökív jól látható. A stop mély, a pofák erősen fejlettek. Az arcorri rész széles és négyzetes, igen izmos állkapcsokkal. Az ajkak teltek. Közepes nagyságú fülei vagy lelógnak, vagy visszahajtanak (rózsafül). A közepes méretű szemek kerekek vagy mandulavágásúak, egymástól távol ülők. A szemhéjak feszesek. Az amerikai buldog előreharap.

Marmagassága: Rendszerint a kanok marmagassága 55-70 cm, a szukáké 50-65 cm.

Testtömege: A kanok súlya 50 kg is lehet, a szukáké elérheti a 45 kg-ot. Ennél nagyobb súly nem is kívánatos, mert az lerontaná a kutya fürgeségét.

Szőrzete: A szőrzet rövid szálú és puha tapintású. A szőrszálak legfeljebb 2,5 cm hosszúak lehetnek.

Színei: Leggyakoribbak a fehér alapon csíkos, fekete vagy vörös foltokkal tarkított egyedek. A csíkos és a vörös az egészen világostól az egészen sötétig terjedhet. A fajta előfordul tiszta fehér színben is. A sötét színű kutyák kevésbé kívánatosak. A szem lehetőleg fekete vagy sötétbarna legyen, a szemek pereme és az orr pedig fekete.

Alomszáma: 6-8 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Jelleme: Az amerikai buldog rendkívül kiegyensúlyozott és magabiztos kutya, amelyet természetes ösztöne késztet a családja és az otthona őrzésére és védelmére. Ezt a feladatát higgadt, megfontolt módon, de igen meggyőzően látja el. Nagyon értelmes és hűséges kutya, amely ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Éber, igen bátor, önmagát nem kíméli. A rideg tarttás nem ideális számára, inkább a lakásban kell laknia, a családja tagjai között. A lakásban egyébként meglehetősen nyugodt viselkedésű; csak akkor ugat, ha valami nincs rendben.

Szőrzetápolási igénye: Ez a kutya csak kevés szőrzetápolást igényel. Elég, ha hetente egyszer átkefélik a szőrzetét egy kemény sörtéjű kefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű a legjobb eszköz az elhalt és kilazult szőrszálak eltávolítására.

  

Amerikai staffordshire terrier

Származási ország: Amerikai Egyesült Államok
Eredeti feladata: A XIX. században harci kutyának tenyésztették, ma már megbízható társ.
Eredeti neve: American Staffordshire Terrier
Angol neve: American Staffordshire Terrier
Eredete: Az angol staffordshire bullterrierből alakították ki, lényegében küllemre alig különbözik a pit bullterriertől.


Megjelenése


Teste: Az amerikai staffordshire terrier igen izmos, zömök testű kutya. Erőteljes benyomásának összhangban kell állnia a méretével. Háta enyhén ível a martól a farig. Finoman és röviden ereszkedik a hátsó résznél a faroktőig, bordái szépen íveltek. Alacsonyan tűzött farka a kutyához képest rövid, a vége kihegyesedik; nem kunkorodhat vissza, és az állat nem emelheti a háta fölé. Mellkasa széles és mély. A lábak függőlegesek, kerek keresztmetszetű csontokkal, a mancsok viszonylag kicsik. Közepes méretű nyaka vaskos és enyhén ívelt; lebernyeg nincs rajta.

Feje: Koponyája közepes hosszú, a pofa izmai igen erősek. A stop határozott, az állkapocs erős. Arcorri része közepes nagyságú, az ajkak szorosan záródnak. Fülei magasan tűzöttek, és felmeredők vagy részben hátrahajlók (rózsafül). Kerek szemei mélyen a koponyában egymástól távol helyezkedjenek el. Az amerikai staffordshire terrier harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-48 cm, a szukáké 43-46 cm.

Testtömege: 20-35 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet merev tapintású, a testhez simuló, és fényes.

Színei: Minden szín, egyszínű többszínű vagy foltos változatban megengedett, de a több mint 80%-ban fehér és a fekete cser, valamint a májszínű nem kívánatos. Leggyakoribbak a különböző csíkos színezetek, valamint a vörös-bézs szín, esetleg fehér rajzolattal és fekete maszkkal. Az orrtükre mindig fekete.

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Jelleme: Az amerikai staffordshire terrier őszinte, barátságos, egyszerű, kedves, mozgékony és szilaj kutya. Figyelmes, nagyon bátor, kitartó, és nem kíméli magát, „bátorsága közmondásos”. Nagyon hűséges a családjához, és általában eléggé engedelmes is. Kissé dominánsan viselkedhet más kutyák felett. Kicsi gyerekek mellett is egész jól kezelhető.

Szőrzetápolási igénye: A szőrzete a rövid szőr ellenére viszonylag sok gondozást igényel. Vedlésnél a szőre nagyon hullik, gumis kopókesztyűvel vagy egy gumikefével kell átdörzsölni, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat, illetve időnként meg kell fürdetni.

   

    

 

Angol bulldog

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Eredetileg bikaheccelő kutya volt, ma jó természetű társként tartják.
Eredeti neve: Bulldog
Angol neve: Bulldog
Eredete: Ősrégi fajta. Már az Kr. e. 7. századból találtak olyan ábrázolásokat, amelyek bulldogfejű kutyákat örökítettek meg. A bikaviadalok idején könnyebb, mozgékonyabb terrierek keresztezésével tették gyorsabbá, kisebb termetűvé. Végül kitenyésztették modern változatát.


Megjelenése


Teste: Az angol bulldog széles, erős, zömök felépítésű kutya. Lábai meglehetősen rövidek. A rövid, erőteljes hát a vállnál a legszélesebb, majd a lágyék felé elkeskenyedik. Oldalról nézve a hát a váll mögött lejtős, aztán a lágyéknál megemelkedik, majd a farnál ismét lejt. A hát legmagasabb pontja ugyanolyan magasan van, mint a lágyék teteje. Mellkasa tágas, gömbölyded és igen mély, mélyen belóg a mellső lábak közé. A jól lekerekített bordák messze hátranyúlnak, a has felhúzott. A mérsékelten hosszú, mélyen tűzött farok a tövénél meglehetősen egyenesen kiálló és vaskos, majd utána lefelé ívelő, és hirtelen finom végben elkeskenyedő. Az új standard szerint hátrányos a csavart farok (oldalra áll, és a hegye lefelé néz). Az egyenes és masszív mellső lábak egymástól távol állnak, és valamivel rövidebbek a hátsó lábaknál. A hátsó mancsok tömöttek és kör alakúak, a kissé kifelé forduló mellső mancsok pedig szinte mindig kerekek. A vaskos, mély és erős nyak az átlagosnál rövidebb.

Feje: Masszív, négyszögletes koponyája igen nagy; a kerülete megegyezik a váll magasságával. A pofa lekerekített, és oldalt a szemen is túlnyúlik. A fej oldalról nézve igen magas és rövid. A homlok lapos és ráncos; a stoptól a koponya tetejéig jól látható barázda húzódik végig rajta. A magas és széles arcorri rész rövid és felfelé forduló. Az orr szinte pontosan a szemek közé esik, orrlyukai nagyon tágak. Oldalt a széles felső ajkak rálógnak az alsó állkapocsra, elöl viszont szépen hozzásimulnak, így a fogak nem láthatók. A vékony és kicsi (rózsa-) fülek magasan tűzöttek és egymástól távol állók. A szemek egészen lent ülnek a koponyában, a fülektől a lehető legtávolabb, egy vonalban a stoppal; kerekek és mérsékelten nagyok.

Marmagassága: Átlagosan a kan 35-45 cm, szuka 34-44 cm.

Testtömege: Az angol bulldog ideális esetben mintegy 22-25 kg tömegű.

Szőrzete: A fajta szőrzete rövid, sűrű, sima és finom tapintású.

Színei: Az angol bulldog kétféle színezetben ismert: vörös és tigriscsíkos. A vörös a bézstől a sötét őzbarnáig, illetve a halványbarnáig terjedhet. Fehér rajzolata és/vagy fekete maszkja is lehet. Létezik emellett csaknem teljesen fehér változat is, amelynél csak az arcorri részen és a szem peremén látható sötétebb színezet.
A fekete, a máj színű és a fekete-cserbarna nem elfogadható színek. A szemnek a lehető legsötétebbnek kell lennie.

Alomszáma: 4-6 kölyök

Várható élettartama: 9-11 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az angol bulldog jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes viselkedésű, de a lakásban nyugodt. Érzékenyen reagál a környezetében uralkodó hangulatra. Önmagát nem kíméli. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. Az angol bulldog kimondottan gyengéd kutya, amely szeret a család közelében lenni. Ridegen tartásra nem alkalmas.
Nem szabad csontot adni neki, mert olyan mohón eszik, hogy baja lehet tőle, kiszúrhatja a beleit vagy akár meg is fulladhat.

Szőrzetápolási igénye: Ez a kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Vedlés idején gumikefével lehet a legegyszerűbben eltávolítani az elhalt és kilazult szőrszálakat. Szükség esetén az arc redőit - főként a szem alattiakat - erre szolgáló oldattal kell megtisztítani. Az angol bulldognak huzatmentes, puha, száraz helyre van szüksége - a ridegen tartás tehát nem megfelelő a számára. Bőre nagyon érzékeny a nedvességre, mindig szárazra kell törölni. Hajlamos a bőrgyulladásra, gombára, atkára.

Angol cocker spániel

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Szalonkavadászatra specializált vadászkutya.
Eredeti neve: English Cocker Spaniel
Angol neve: English Cocker Spaniel
Eredete: Nagyon régi fajta. Spánielre emlékeztető kutyákat már a Kr. e. 4. században ismertek, de szárazföldi és vízi fajtaváltozataik - közöttük az angol cocker spániel is - csak a 18-19. században alakultak ki.


Megjelenése


Teste: Az angol cocker spániel zömök, kiegyensúlyozott felépítésű vadászkutya. A mar és a faroktő közti távolság nagyjából azonos a marmagassággal. A lágyéka rövid és széles. Az erős, egyenes hát enyhén lejt a farok felé. Testének izmos hátsó része széles és lekerekített. Farka valamivel a hát vonala alatt tűzött, s a kutya mozgás közben a hátával egy vonalban tartja. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkat általában megkurtítják. Mellkasa jól fejlett és mély, a szügy nem túl keskeny, de nem is túl széles, a bordák szépen íveltek, a vállak lejtősek Lábai erős csontozatúak és eléggé rövidek - de nem annyira, hogy, akadályozzák a munkájában. A térd erősen hajlott, a csánk meglehetősen mélyre eresztett. Az angol cocker spániel mancsa a macskáéhoz hasonló, a talppárnái kemények és vastagok. Közepesen hosszú, izmos nyaka van, amelyen nem lehet lebernyeg, és amelynek szépen kell átmennie a vállba.

Feje: A fej jól fejlett, szép metszésű; nem lehet sem elnagyolt, sem túlságosan finom. A pofacsontok nem lehetnek kiugróak. A koponya ugyanolyan hosszú, mint a négyszögletes arcorri rész, közöttük határozott stop látható. A lebenyes fülek a szem vonala alatt tűzöttek, végük az orrig ér. A szem telt, de soha nem kidülledő; a szemhéj feszesen zár. Az angol cocker spánielnek teljes és szabályos ollószerű harapása van.

Marmagassága: A kanok marmagassága 39-41 cm, a szukáké 38-39 cm.

Testtömege: Mintegy 13-15 kg

Szőrzete: Sima és selymes. Nem lehet túl merev, sem hullámos, göndör vagy túlságosan dús. A füleken, a lábak hátsó oldalán, a lábak tövében és a mellkason hosszabbra nő.

Színei: Az angol cocker spániel egyöntetű vörös, fekete és májszínű, valamint fekete-cserbarna színezetű lehet; a mellkason némi fehér szín is megengedett. Népszerűek a fehér alapon jól elhatárolódó fekete, vörös vagy mákszínű rajzolattal díszített egyedek; az ilyen többszínű angol cocker spánieleken cserbarna rajzolat is előfordulhat. A kék és máj- színű deres egyedek sem ritkák, és többszínű társaikhoz hasonlóan szintén lehetnek cserbarna rajzolataik. A szemnek lehetőleg barnának vagy sötétbarnának kell lennie, de a májszínű egyedeknél a mogyoróbarna is megengedett.

Alomszáma: 3-8 kölyök

Várható élettartama: 12-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: A fajta állandó vidámságáról ismert. Úgy tűnik, szünet nélkül csóválja rövid farkát. Szelíd és barátságos, eleven és kedves. Értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Noha többnyire elég készséges és engedelmes, van benne némi akaratosság is. Kiváló a szaglása, és általában szereti a vizet. Ha ridegen tartják, eltompul; vidám, társaságkedvelő természete csak akkor bontakozik ki teljesen, ha a lakásban él, együtt a családdal.

Szőrzetápolási igénye: Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik. Különösen nagy figyelmet igényel a lábai között, a lába tövénél és a füleken fejlődő szőr. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell; az alattuk, a hallójárat nyílásának környékén növő szálakat le kell nyírni; ezzel megelőzhető a fül bedugulása és esetleges begyulladása. Előfordul, hogy a talppárnák között is hosszú szőr nő, és ez zavarhatja a kutyát; ezeket a szőröket a gazdája is könnyen le tudja vágni. Az angol cocker spánielt évente nagyjából 2-4 alkalommal kell elvinni egy kutyakozmetikába; a gyakoriság a szőrzet minőségétől és sűrűségétől függ. A szalonban egy szakértő kézzel kiszedegeti az elhalt szőrszálakat, és kiritkítja a fej tetején, a fül alatt és a nyakon növő szőrt is. Az alapos nyírás után a kutya újból csinos- nak és rendezettnek látszik. Egyes egyedeknél könny-nyomok alakulhatnak ki; ezek megfelelő készítménnyel való rendszeres törülgetéssel tehetők halványabbá.

Angol masztiff

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Vadászkutya nagyobb vadak vadászatához, őrkutya.
Eredeti neve: Mastiff
Angol neve: Mastiff
Eredete: Valószínűleg Ázsiából származik; föníciai kereskedők vitték be Angliába a 6. században.


Megjelenése


Teste: Az angol masztiff erőteljes testfelépítésű kutya. Testének nagynak, nehéznek, erősnek és arányosnak kell lennie. Háta és lágyéka széles és izmos - a szukáknál lapos és feltűnően széles, a kanoknál enyhén ívelt. Oldala igen magas. Magasan tűzött farka a csánkig ér, vagy még lejjebb; a tövénél vastagabb, majd fokozatosan kihegyesedik. A farok nyugalmi állapotban lelóg, amikor azonban a kutya figyel, akkor felgörbíti - de soha sem emeli a háta fölé. A széles és mély mellkas jócskán lenyúlik a mellső lábak között. A bordák íveltek és lekerekítettek. A mellkas kerületének egyharmaddal kell meghaladnia a marmagasságot. Az izmos váll kissé ferde. A lábak egyenesek és függőlegesek, egymástól távol állnak, és vastag csontúak. Nagy, kör alakú mancsai vannak, erősen ívelt ujjakkal. A mérsékelten hosszú, igen izmos nyak enyhén ívelt. A nyak kerülete általában 2,5-5 cm-rel kisebb mint a fülek előtt mért koponyakerület.

Feje: A fejnek minden oldalról nézve négyszögletesnek és szélesnek kell látszania. A lapos homlok csak akkor ráncolódik, ha a kutya figyel valamire. A szemöldök enyhén kiálló, a stop határozott, de nem túl hirtelen. A rövid, tompa és négyszögletes arcorri rész a szem alatt kimondottan széles, és egy vonalban fut az orrig. A felső ajkak kissé rálógnak az alsókra. A kis fülek vékony tapintásúak és egymástól távol ülők. A koponya oldalának legmagasabb pontján tűzöttek, és a pofa mellett lógnak le. A kis szemek távol ülők, a szemhéjak nem lehetnek „lötyögősek” vagy részben nyitottak. Az angol masztiff harapása szabályos ollószerű, vagy enyhén alsó harapás; ám ekkor sem fordulhat elő, hogy a csukott szájból kilátsszanak a fogak.

Marmagassága: A kanok iddeális marmagassága legalább 76 cm, a szukáké legalább 70 cm.

Testtömege: 70-90 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet a vállon, a nyakon és a háton nem lehet túl ritkás, sőt, túl finom tapintású sem.

Színei: Az angol masztiff szőrzete barackszínű, ezüstszűrke, sárga, vagy csíkos barackszínű lehet. Mindig fekete maszkot visel, és a füle is fekete. A szem körüli fekete rajzolatnak felfelé kell nyúlnia.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 9-10 év

Jelleme: Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése is elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.

Szőrzetápolási igénye: Ez a hatalmas kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Elég hetente egyszer átkefélni sörtekefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű vagy gumikefe a legalkalmasabb az elhalt szőrszálak eltávolítására. Puha fekhelyre van szüksége, hogy testén ne alakuljanak ki felfekvések. A fiatal, fejlődő kutya étrendjének összeállításánál nem szabad takarékoskodni. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen az optimális fejlődéshez. Igen gyorsan növő fajta. Nem árt korlátozni az erőteljes testmozgását, nehogy túlfárassza magát. A többi masztiffhoz hasonlóan ennek a kutyának is igen magas a fájdalomküszöbe, s mivel elég sokat követel saját magától, előfordulhat, hogy a sérüléseket vagy betegségeket csak akkor veszik észre, amikor már valóban komollyá váltak.

Dobermann

Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Őrző-védő kutya.
Eredeti neve: Dobermann
Angol neve: Dobermann
Eredete: Valamikor a múlt század végén tenyésztették ki a német juhászkutya, a rottveiler, a dog, a pincser, a beauce-i juhászkutya és az angol agár keresztezéséből.


Megjelenése


Teste: A dobermann erős, karcsú, elegáns megjelenésű kutya. Háta rövid, merev és izmos; a marja szépen kirajzolódó. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát általában 4-6 centiméteresre kurtítják. Arányos mellkasa a könyökökig ér le, a mellkas elülső része kissé előreugrik. Hasa enyhén felhúzott. Egyenes lábaiban tökéletesen kerek csontok futnak. Mancsai rövidek, ujjai ívesek és szorosan zártak. A feszes, izmos nyak lefelé szélesedik.

Feje: A fej hosszúkás és feszes, eléggé lapos koponyával és enyhe stoppal. A fülek közepes nagyságúak, a fej mellett lógnak. A közepes nagyságú szemek ovális alakúak, tekintetük bölcs és erőt sugárzó. A dobermann harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 70 cm, de a 72 cm-t semmiképpen sem haladhatja meg; a szukák marmagassága 63-68 cm.

Testtömege: 32-42 kg közötti.

Szőrzete: A fajta szőrzete rövid, sűrű és sima, szorosan a testhez simuló.

Színei: Az FCI tagországaiban ezt a kutyát csak fekete (fekete és cserbarna), illetve barna (barna és cserbarna) színben tenyésztik. A cserbarna rajzolatnak sötét rézvörös jellegűnek kell lennie. Más országokban kék és cserbarna, fakó és cserbarna, illetve a fent említett színeknél halványabb árnyalatú egyedek is előfordulnak.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: A dobermann igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egy személyes kutyává válnak.

Szőrzetápolási igénye: A fajta szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével, majd átdörzsölni egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban dudoros felszínű gumis kopókesztyűt érdemes használni a kilazult szőrszálak eltávolítására. A karmokat röviden kell tartani, és időnként szükséges ellenőrizni, nincs-e fogkőlerakódás a fogakon.

        

Rottweiler

Származási ország: Németország
Eredeti feladata: Kisérő, szolgálati- és munkakutya.
Eredeti neve: Rottweiler
Angol neve: Rottweiler
Eredete: A római légiók harci kutyájaként jutottak el ősei Németországig, ahol - Rottweil városka környékén - az 1900-as évek elején alakult ki mai formájuk.


Megjelenése


Teste: Erre a kutyára a zömök, erőteljes testfelépítés jellemző. A háta erős és vízszintes. Mellkasa széles és mély, nem lejtős, ágyéka pedig nem felhúzott. Farka egy vonalban van a hátával, s azokban az országokban, ahol ez megengedett, általában egészen rövidre kurtítják. A rottweiler lábai egyenesek és erősek. Mancsai kerekek, erősen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erős és viszonylag feszes nyak kör keresztmetszetű, vonala enyhe ívvel emelkedik ki a vállból.

Feje: Közepesen hosszú, széles koponyával és határozott stoppal. Az arcorri rész magas, és nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a koponya, vagy valamivel rövidebb annál. A bőr rá- feszül a fejre, csak akkor ráncolódhat-, amikor a kutya figyel valamire. Fülei kicsik és háromszögletűk, egymástól a lehető legtávolabb ülők, amitől a koponya teteje még szélesebbnek tűnik. Szemei mérsékelten nagyok, feszes szemhéjakkal. Tekintete jóindulatú és magabiztos. A rottweiler harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 61-68 cm, a szukáké 56-63 cm.

Testtömege: A szukák tömege kb. 42 kg, a kanoké 50 kg.

Szőrzete: A rottweiler szőrzete rövid és durva, merev szálú aljszőrzettel.

Színei: A szőrzet mindig fekete, éles körvonalú, mahagóni-

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Qitiy32

(Biref20, 2019.04.15 11:06)

http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-lithiumcarbonat-zum-besten-preis-ohne-rezept-kaufen
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/order-sagalon-75mg-no-prescription-sagalon-buyer-online
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/order-discount-levothyroxine-0-025-mg-how-much-does-levothyroxine
http://answers.codelair.com/39354/prodine-en-ligne-baisse-prix-procyclidine-vente-en-belgique
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/cheap-tadarich-40-mg-buy-online-how-to-buy-tadalafil-without
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-simbastatin-buen-precio-estados
http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-dostirav-site-fiable-achat-pyridostigmine-bromide-en-ligne
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/sildaristo-en-ligne-bon-marche-livraison-discrete-sildaristo-prix
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=82575&qa_1=l-thyroxine-o%C3%B9-en-acheter-prix-synthroid-boite-de-8
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/anfebutamona-bupropion-pas-cher-sur-internet-anfebutamona-france
http://ggwadvice.com//index.php?qa=65343&qa_1=comprar-generico-bolivia-comprar-finasteride-internet-farmacia
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-imipramina-fiable
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/elonza-sildenafil-citrate-150-mg-como-comprar-barato-puerto-rico

Bupul40

(Raros48, 2019.04.14 01:57)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-clopidogrel-sin-receta-pago-mastercard
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/tolorin-tolterodine-sur-internet-pas-cher-commander-paiement-visa
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/ticlopidine-buy-online-how-can-i-buy-ticlid-safely
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-undepre-trazodone-barato-m-xico
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/clopidix-clopidogrel-75mg-livraison-rapide-bon-prix-prix-clopidix
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-amloblock-amlodipine-10-mg-sin
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/achat-sinafil-tadalafil-10-mg-generique-bon-marche-rapide-sinafil
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/albendazole-400mg-bon-prix-et-securise-commander-albendazole
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-minocyclina-entrega-r-pida-espa-a
http://wu-world.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-kamagra-soft-por
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/anastrozolo-anastrozole-o-achat-baisse-prix-anastrozolo-suisse
http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=297066&qa_1=pindome-adapalene-baisse-securise-adapalene-original-belgique
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/comprar-famvir-250-mg-de-forma-segura-chile
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=34745&qa_1=commander-nortylin-nortriptyline-fiable-nortylin-internet
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/depakote-divalproex-en-ligne-baisse-prix-achat-o-acheter-depakote
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/ciavor-60mg-order-safely-where-can-i-buy-tadalafil-without-rx
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/102251#sthash.PIXqfvtF.4gGinyYg.dpbs
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/epanutin-en-ligne-baisse-prix-avec-mastercard-meilleur-site-pour
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/veclam-achat-clarithromycin-pas-cher-en-france
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/talys-pas-cher-tadalafil-prix-2019
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-bicalutamide-en-ligne-casodex-extra-prix

Iwihe36

(Qatod98, 2019.04.13 11:59)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/acetazolamide-250mg-o-commander-sur-internet-generique
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-venla-q-de-confianza
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=78313&qa_1=donde-para-ordenar-trimetoprima-400mg-online-estados-unidos
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/vometraz-order-without-rx-buy-vometraz-wales
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-nortriptyline-hcl-bas-prix-site-fiable
http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-donepezilo-sin-receta-entrega-r
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/h-for-tadalafil-o-en-acheter-bon-prix-h-for-moins-cher-net
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-cabergoline-commander-cabergoline-suisse
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clarinex-barato-us
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/triamcinolone-4-mg-en-ligne-bas-prix-visa-triamcinolone-tarifs
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/dutasterid-g-nstig-bestellen-online-schweizerische
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-meclizina-25mg-sin-1
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-bupropiona-bupropion-prix-bupropiona
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cleocin-300-mg-barato-comprar
http://www.facecool.com/profiles/blogs/gabapentina-puedo-comprar-online-paraguay-neurontin-400mg-donde
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-tadanafil-tadalafil-60mg-tadanafil-original
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/comprar-cialis-10-mg-por-internet-chile-cialis-tadalafil-20
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/cicloferon-comprar-ahora-se-puede-comprar-cicloferon-en-farmacias
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-en-ligne-apo-minocycline-minocycline-100-mg-bas

Egohu96

(Lagew22, 2019.04.13 03:44)

http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/amitriptyline-comprar-sin-receta-en-l-nea-chile
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-novosil-50-mg-sin-receta-buen-precio-sildenafil-citrate
http://socialchangesa.com/blogs/post/88244
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/linezolida-puedo-comprar-al-mejor-precio-usa
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-prometazina-25mg-ahora
http://clan.hupshup.com/blogs/post/42034
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/kann-ich-generisches-prazosin-2-mg-zuverl-ssig-kaufen-prazosin-g
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/acido-valproico-donde-comprar-sin-receta-env-o-r-pido-ecuador
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/ivermectina-3mg-donde-comprar-sin-receta-por-internet-per
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/mebeverine-135mg-livraison-discrete-bon-prix-site-pour-commander
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/achat-drospirenone-ethinylestradiol-3-0-03-mg-en-ligne-rapide
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/metoprolol-o-en-commander-prix-medicament-metoprolol
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/innopran-xl-propranolol-puedo-comprar-por-internet
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/rabeprazole-10mg-o-acheter-rabeprazole-ou-acheter-forum
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/desmopressin-comprar-en-farmacia-online-certificada-usa
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/oncomide-50mg-buy-where-to-buy-oncomide-in-tijuana
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-bifort-al-mejor-precio-comprar
http://wu-world.com/profiles/blogs/metoclopramide-bon-marche-livraison-gratuit-achat-maxolon-10-en
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/linezolida-600-mg-como-comprar-sin-receta-r-pido-estado
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/galantamin-ohne-rezept-kaufen-und-mit-bitcoin-bezahlen
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/65/15092/comprar-generico-prometazina-sin
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-arcoxia-etoricoxib-120mg-sin-receta-buen
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/topilek-25-mg-como-puedo-comprar-en-farmacia-online
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-vizarsin-150mg-low-price-can-you-buy-vizarsin-or-sildenafil
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-forzest-20mg-urgente-rep-blica-del-ecuador
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-cefuroxime-site-fiable-cefuroxime

Keyuw78

(Durih05, 2019.04.11 09:42)

http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-vigorama-sildenafil-2 http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-venlafaxina-75-mg-con-garantia http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-romento-25mg-sin-receta-de-confianza-per http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/achat-express-duloxetine-bon-marche-site-fiable-o-commander http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/dexametasona-comprar-sin-receta-en-l-nea-espa-a http://bioimagingcore.be/q2a/70571/site-seguro-para-comprar-evadol-mebeverine-pela-net http://i-m-a-d-e.org/qa/17242/salbutamol-baisse-prix-ventolin-au-rabais-sans-ordonnance http://showmeanswer.com/index.php?qa=53402&qa_1=buspirona-comprar-una-farmacia-online-certificada-bolivia http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/fluticasone-0-125-mg-en-ligne-mastercard-acheter-fluticasone http://www.facecool.com/profiles/blogs/apo-sildenafil-donde-comprar-online-us http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/order-cialis-60-mg-safely-can-i-order-tadalafil-safely http://brooklynne.net/profiles/blogs/griseofulvin-wie-man-in-der-apotheke-online-kauft-grifulvin http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/buy-digoregen-0-25mg-safely-digoregen-discount-code-2019 http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/ziprasidona-40mg-puedo-comprar-sin-receta-con-mastercard

Ezofi25

(Ofusa09, 2019.04.10 21:13)

http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/flavoxati-200mg-como-comprar-envio-urgente-brasil http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/amlodipine-baisse-prix-site-fiable-achat-lotrel-luxembourg http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-sanaflex-4-mg-de-calidad-dominicana-precio http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-venlafaxina-sin-receta-env-o-r-pido http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/wie-man-generisches-lithium-300mg-ohne-rezept-sicher-kaufen-kann http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-domperidona-fiable-nicaragua http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-ondansetron-bon-marche-2019-zofran-en-ligne-paiement http://dmoney.ru/61731/seguro-comprar-aldactone-online-rep%C3%BAblica-federativa-brasil http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-tadgo-10-mg-en-ligne-tadgo-generique-vente http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-glimepiride-2-mg-gen-rico-de-forma-segura-portugal http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/o-commander-denzapine-100-mg-generique-bon-prix-achat-clozapine http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/gitaramin-mefenamic-acid-500mg-en-ligne-pas-cher-achat-sans http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-talys-tadalafil-60mg-sin-receta http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/fortera-sildenafil-citrate-pas-cher-vente-de-sildenafil-citrate http://brooklynne.net/profiles/blogs/comprar-bromocriptina-2-5mg-sin-receta-de-calidad-nicaragua http://property.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-tacrolimus-5mg-urgente-comprar http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/quitaxon-doxepin-como-comprar-sin-receta-con-garantia-colombia http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-venlafaxina-mas-barato-rep http://whazzup-u.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-glucophage-sr-500mg-sin-receta-de http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/zydis-5-mg-puedo-comprar-ahora-nicaragua-comprar-olanzapine http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/achat-express-desloratadine-5mg-bon-prix-site-fiable-peut-on http://property.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-amiodarona-100mg-r-pido-el http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-omigra-sildenafil-citrate-50-mg-en-ligne-achat

Zozac83

(Hohef18, 2019.04.10 01:29)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/terbinafina-250mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad https://www.nettingchat.com/blogs/post/68306 http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-albendazole-400mg-achat-albenza-400-en-ligne http://www.facecool.com/profiles/blogs/adapalene-moins-cher-et-sans-ordonnance-livraison-differin-24h http://property.ning.com/profiles/blogs/diclofenaco-100mg-comprar-en-una-farmacia-online-certificada http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/l-thyroxine-0-2-mg-en-ligne-achat-levothroid-avec-paypal http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-geodon-80-mg-pre-o-internet-brasil http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/zenavil-tadalafil-baisse-prix-sans-ordonnance-achat-zenavil-40-en http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dexamethasone-sin-receta http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-dirtop-site-achat-dirtop-forum http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-zestoretic-lisinopril-hydrochlorothiazid-mit-visa http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-terbinafine-250mg-en-l-nea-ecuador http://divinguniverse.com/blogs/post/135545 http://www.connect2fight.com/blogs/449/10288/phenazopyridine-sans-ordonnance-commander-acheter-phenazopyrid http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-salmeterol-pas-cher-site-fiable-salmeterol http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-precose-25-mg-buen-precio-espa-a-precose http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-furosemida-barato-m-xico http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/glimepiride-2mg-bon-prix-et-sans-ordonnance-achat-amaryl http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-en-ligne-vivala-tadalafil-10-mg-tadalafil http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-esidrix http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/sumatriptan-moins-cher-livraison-discrete-suminat-prix-de-vente

Ofuya70

(Zahut13, 2019.04.08 18:16)

http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/amlodipino-10mg-puedo-comprar-sin-receta-ahora-per-lotrel-comprar http://korsika.ning.com/profiles/blogs/levonorgestrel-0-75-mg-livraison-gratuit-moins-cher-achat http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/tonite-buy-no-rx-how-to-order-tonite-with-no-prescription http://korsika.ning.com/profiles/blogs/desmopresina-0-01-mg-como-comprar-sin-receta-env-o-urgente http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-amitriptylina-urgente http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-dapoxetina-60-mg-entrega-24h-online-no http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-cefixim-suprax-200mg-online-kaufen-ohne-rezept http://brooklynne.net/profiles/blogs/achat-securise-cefaclor-sans-ordonnance-tarif-de-cefaclor http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-evista-fiable-estados-unidos http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/buy-viagra-50-mg-on-sale-can-i-purchase-sildenafil-citrate-in http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-imperacin-250-mg-sin-receta-entrega http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/proticasone-livraison-express-bas-prix-proticasone-generique http://brooklynne.net/profiles/blogs/loratadina-10-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/order-virecta-cheap-where-to-purchase-sildenafil-citrate-in http://foodtube.net/profiles/blogs/achat-rapide-ursodiol-150mg-urso-pas-cher-tarifs-ursodiol http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-venlafaxine-al-mejor-precio-estados-unidos http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-prevacid-15-mg-en-internet-guatemala-comprar http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-asutoputin-azelastine-10mg-en-ligne-baisse-prix http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/nimodipine-30-mg-commander-acheter-nimotop-canada-en-ligne http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/discount-levothyroxine-0-2-mg-order-online-levothyroxine-cheap http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/comprar-berodual-ipratropium-bromide-albuterol-sulfate-0-1-mg-en http://whazzup-u.com/profiles/blogs/dexamethason-vrai-bas-prix-acheter-dexamethason-en-france-vente http://brooklynne.net/profiles/blogs/cilostazol-50-mg-pas-cher-sur-le-net-conseil-site-achat-pletal http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-levotiroxina-sin-receta-ahora http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/stromectol-3mg-kann-ich-schnelle-lieferung-kaufen-stromectol http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/hydroxyuree-baisse-prix-en-ligne-livraison-rapide-hydroxyuree http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/afilta-10mg-order-how-can-i-order-afilta http://answers.codelair.com/38037/lisinopril-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora-venezuela

Unoca81

(Erezo54, 2019.04.07 18:21)

http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/clomipramina-25mg-donde-comprar-sin-receta-ahora-puerto-rico http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/rosumed-20-mg-bas-prix-sans-ordonnance-achat-rosuvastatin-paypal http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-relide-fiable-us-comprar http://whazzup-u.com/profiles/blogs/fluconazol-donde-comprar-sin-receta-y-pagar-con-mastercard http://wu-world.com/profiles/blogs/amoxicilline-clavulanate-250-125-mg-pas-cher-avec-mastercard http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-esperal-250-mg-sin-receta-mas http://whazzup-u.com/profiles/blogs/dapoxetina-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-mismo-usa http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-verventi-sildenafil-citrate-sin-receta-entrega-r http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-petibelle-0-03-mg-al-mejor-precio http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/bisoprolol-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/imdur-bas-prix-sans-ordonnance-acheter-isosorbide-mononitrate http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-stromectol-sin-receta-mas

Efalo69

(Etewa03, 2019.04.07 10:09)

http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-fluvoxamine-50mg-de-confianza
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/extra-super-avana-como-puedo-comprar-sin-receta-fiable-estados
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/order-gliburida-no-prescription-generic-gliburida-online-china
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/fluticasona-0-125mg-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido-argentina
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoin-monohydrate-50-mg-comprar-sin-receta-urgente-el
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/piroxicam-donde-comprar-sin-receta-online
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/floxin-400-mg-pas-cher-commander-sur-internet-securise-ofloxacin
http://brooklynne.net/profiles/blogs/duloxetina-puedo-comprar-env-o-urgente-rep-blica-de-chile-comprar
http://social.leembe.com/blogs/post/46087
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erilin-200-mg-env-o-libre-espa-a
https://questions.nuitdebout.fr/index.php?qa=9035&qa_1=donde-orden-anafranil-pagar-panama-mejor-comprar-anafranil
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/allopurinol-bas-prix-et-securise-allopurinol-acheter-pharmacie
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/exerdya-como-puedo-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-espa-a

Orocu57

(Iwoxo04, 2019.04.06 21:19)

http://brooklynne.net/profiles/blogs/achat-fluticasone-en-ligne-trouver-flovent-vente-libre http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/clofazimine-50-mg-pas-cher-commander-sur-le-net-rapide-commander http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/nateglinida-como-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=32873&qa_1=farmacia-comprar-anastrozolo-anastrozole-barato-ecuador http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-vilas-20mg-no-rx-vilas-cheap-pharmacy http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/order-vertina-online-where-to-buy-meclizine-no-rx-required http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-fungan-fluconazole-100mg-barato http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-o-gen-rico-do-metformina-de-confianza-via http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tetraciclina-r-pido http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-clindamycina-150mg-sin-receta-de http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-kamagra-soft-barato-pela-internet-brasil http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/clorpromazina-100-mg-comprar-en-farmacia-online-todo-en

Oyixe75

(Necof79, 2019.04.06 12:31)

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-dostinex-cabergoline-0-25mg-sin-receta-y-pagar http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/conseil-site-achat-vitagra-sildenafil-citrate-sildenafil-citrate http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/metformin-glyburide-glucovance-comprar-gen-rico-de-confianza http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/order-zydalis-10mg-tadalafil-and-zydalis-best-price http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/kann-ich-generische-trimox-mit-visa-kaufen http://i-m-a-d-e.org/qa/16887/minocin-minocycline-honduras-comprar-minocycline-eurpharmacy http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-methocarbamol-r-pido-rep http://jaktlumaczyc.pl/83952/valaciclovir-comprar-honduras-comprar-valtrex-farmacia-online http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/fluvoxamina-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-comprar http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-lithium-de-forma-segura-venezuela http://www.prds66.fr/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-incresil-sildenafil-citrate-50mg-pago http://flutes.ning.com/profiles/blogs/abilify-aripiprazol-10-mg-mit-mastercard-kaufen-aripiprazol-legal http://property.ning.com/profiles/blogs/zyprexa-olanzapine-comprar-y-pagar-con-bitcoin-panam-site http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-de-elocon-mometasone-com-garantia http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-en-ligne-pangavit-4mg-acheter-pangavit-sans http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/grifulvin-donde-comprar-sin-receta-mas-barato-chile-comprar http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-viara-sildenafil-citrate-achat-viara-ordonnance http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-donepezilo-10-mg-sin-receta-al http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cilafil-con-seguridad-rep http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cipro-ciprofloxacin-de-confianza http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/arimidex-donde-puedo-comprar-sin-receta-pago-mastercard-per https://madbuddy.club/blogs/post/37290 http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/imipramina-25mg-comprar-ahora-estados-unidos http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-donaton-tadalafil-40-mg-site-fiable http://i-m-a-d-e.org/qa/14821/lipicard-200mg-generique-acheter-acheter-fenofibrate-inde http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/trouver-du-activil-sildenafil-citrate-sans-ordonnance-sildenafil http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=36020&qa_1=motilium-como-posso-comprar-sem-receita-medica-portugal http://wu-world.com/profiles/blogs/order-discount-rivgra-100mg-where-to-buy-sildenafil-citrate-free http://whazzup-u.com/profiles/blogs/cialis-20-mg-baisse-prix-et-securise-cialis-livraison-rapide

Zozeq92

(Vedap06, 2019.04.05 17:28)

http://socialchangesa.com/blogs/post/106338
http://bioimagingcore.be/q2a/68213/vardenafil-baisse-mastercard-levitra-acheter-vardenafil
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/site-achat-divalproex-500-mg-divalproex-journalier-prix
http://ggwadvice.com//index.php?qa=69509&qa_1=farmacia-comprar-tadalafil-urgente-bolivia-comprar-gen%26%23233
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=79291&qa_1=acheter-spironolactone-o%26%23249-acheter-aldactone-internet
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/warfarin-pharmacie-acheter-en-ligne-site-fiable-acheter-coumadin
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/duloxetine-o-acheter-baisse-prix-commander-cymbalta-internet
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-sildenafil-et-fluoxetine-achat-sildenafil-et
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-avanafil-dapoxetina-200
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/spironolactona-comprar-sin-receta-de-forma-segura-puerto-rico
http://www.cavers.club/blogs/post/17380
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-cozaar-25-mg-por-internet-argentina
http://property.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-eroton-150mg-bon-prix-sans-ordonnance-sildenafil
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/adcirca-tadalafil-60mg-o-achat-acheter-tadalafil-20-pour-femme-en
http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-viagra-without-prescription-viagra-from-canada-online
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/nifedipin-wie-man-ohne-rezept-zum-besten-preis-kauft-nifedipin
http://wu-world.com/profiles/blogs/salbutamol-8mg-sur-internet-achat-sans-ordonnance-quel-est-le

Fawiy01

(Defeq42, 2019.04.03 03:18)

http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/flavoxate-hcl-o-commander-urispas-prix-en-pharmacie-belgique
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/sulfasalazine-500mg-comprar-por-internet-espa-a
http://brooklynne.net/profiles/blogs/salmeterol-fluticasona-250-50-mg-donde-comprar-por-internet
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-rizatriptan-en-l-nea-andorra-comprar
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-amoxapina-de-confianza
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/progesterona-comprar-en-farmacia-online-us-prometrium-precios
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/cefurim-cefuroxime-500mg-sans-ordonnance-achat-en-ligne-2019
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-latanoprost-no-rx-where-to-order-xalatan-no-rx-required
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-diaminodiphenyl-sulfone-1000mg-sin-receta
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/citopam-citalopram-hydrobromide-40mg-bon-prix-en-ligne-citopam
http://brooklynne.net/profiles/blogs/comprar-furosemide-40-mg-online-argentina
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/albenza-order-online-how-to-purchase-albendazole-online
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/tamoxifene-20-mg-o-achat-acheter-nolvadex-sans-ordonnance-en
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-indomethacina-50mg-online-m-xico
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/buspirone-10-mg-como-comprar-sin-receta-mas-barato-venezuela
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-telmisartana-gen-rico-barato-pela
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/peut-on-acheter-du-ramipril-1-25mg-pas-cher-peut-on-acheter-du
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=35595&qa_1=farmacia-comprar-prinivil-prinivil
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-allopurinol-pas-cher-site-fiable-acheter
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/spmc-100mg-donde-comprar-sin-receta-de-forma-segura-nicaragua
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/reniten-kann-ich-ohne-rezept-visa-kaufen-reniten-bestellen-legal
http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=253102&qa_1=c%C3%B3mo-realizar-un-pedido-amiodarona-buen-precio-paraguay
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/venetlin-0-1-mg-sans-ordonnance-acheter-albuterol-fiable
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/uroxatral-alfuzosin-donde-puedo-comprar-sin-receta-en-internet
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/conseil-site-achat-chloramphenicol-chloramphenicol-en-canada
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/xpandyl-tadalafil-40mg-o-en-acheter-baisse-prix-forum-vente
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/conseil-site-achat-efavirenz-peut-on-acheter-du-efavirenz-en

Ihiha82

(Abume90, 2019.04.02 09:33)

http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/aceon-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-rep-blica-del-paraguay http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pamelor-25mg-pago-visa http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dutasterida-entrega-r-pida-espa-a http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-meclizina-25-mg-al-mejor-precio http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/clarithromycine-500mg-o-en-commander-moins-cher-comment-acheter http://showmeanswer.com/index.php?qa=49662&qa_1=selegiline-prix-site-fiable-eldepryl-cher-tarifs-selegiline http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-fluvoxamina-sin-receta-al-mejor http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=31080&qa_1=farmacia-comprar-generico-garantia http://whazzup-u.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-famotidina-menor-pre-o-na-internet-brasil http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/novo-ranitidine-150mg-buy-novo-ranitidine-online-non-prescription http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-tropocer-nimodipine-bon-prix-site-fiable-o-acheter http://bricolocal.com/profiles/blogs/tigerfil-50mg-puedo-comprar-sin-receta-de-forma-segura-comprar http://social.leembe.com/blogs/post/46264 http://korsika.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-yextor-moins-cher-paiement-visa-acheter-yextor-par http://bricolocal.com/profiles/blogs/oneaid-au-rabais-internet-securise-oneaid-en-ligne-montreal http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-drospirenona-ethinylestradiol-3-0-03-mg-en-l-nea-rep http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/order-azantac-300-mg-low-price-where-to-purchase-ranitidine-fast

Asoyu17

(Obesa64, 2019.04.01 17:32)

http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/norgestimate-ethinylestradiol-50mg-donde-comprar-con-mastercard http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/discount-espa-valept-250-mg-buy-online-espa-valept-chicago-buy http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/lisinopril-pharmacie-acheter-zestoretic-pour-femmes-commander http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/domperidone-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-puerto-rico-a http://www.facecool.com/profiles/blogs/spironolactona-100-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-aprobada http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-vigerect-max-150mg-ahora http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/tadafil-20mg-en-ligne-commander-livraison-express-commander http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/spironolactone-100mg-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-ecuador http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-trimetoprima-800mg-sin-receta-de-calidad http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/indapamida-comprar-en-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-hippigra-100-mg-online-safe-sites-to-buy http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-grifulvin-v-griseofulvin-250-mg-im-internet http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-200mg-como-comprar-sin-receta-urgente-andorra http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-generisches-griseofulvin-grisactin-ohne-rezept http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-sialis-60mg-online-sialis-to-buy-in-manchester http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/order-ddavp-0-01mg-online-where-can-i-order-desmopressin-online http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/cloxacilline-livraison-express-bon-marche-forum-sur-achat-tegopen http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/gabapentine-400-mg-baisse-prix-en-ligne-rapide-neurontin-400 http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-repaglinide-0-5mg-baisse-prix-sans-ordonnance http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-desloratadin-5mg-jetzt-ohne-rezept-kaufen http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/pentasa-comprar-sin-receta-con-garantia-usa http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/desloratadine-5-mg-vrai-bon-prix-acheter-paiement-visa-acheter-du http://whazzup-u.com/profiles/blogs/low-price-piroxicam-20-mg-buy-online-how-can-i-purchase-feldene http://brooklynne.net/profiles/blogs/buy-carbaflex-500mg-cheap-cheap-carbaflex-generic-uk http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/79/15917/cialis-tadalafil-60-mg-como-comp http://flutes.ning.com/profiles/blogs/extadil-tadalafil-en-ligne-bas-prix-commander-rapide-extadil-sans

Igifo43

(Oqica12, 2019.03.31 05:13)

http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-edgon-10mg-edgon-generic-for-sale
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/achat-discrete-afilta-tadalafil-40mg-tadalafil-ou-commander-forum
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-piramax-50-mg-online-buy-piramax-us-online
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/flibanserine-100mg-en-ligne-bas-prix-acheter-sans-ordonnance
http://brooklynne.net/profiles/blogs/doxycycline-100-mg-o-en-acheter-o-acheter-doxycycline-generique
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-advair-diskus-de-forma-segura
http://socialchangesa.com/blogs/post/91085
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tadafil-tadalafil-gen-rico-barato
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/tioridazina-10mg-comprar-en-una-farmacia-online-segura-honduras
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/telmisartan-80-mg-generika-online-bestellen-schweiz
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/low-price-revectina-3mg-buy-online-can-i-purchase-ivermectin-no
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ondansetron-8-mg-fiable-el-salvador
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/87592#sthash.cEjoMbTW.FxWjCW7z.dpbs
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-loxapina-10-mg-y-pagar
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=78223&qa_1=acheter-lodales-simvastatin-lodales-g%26%23233-n%26%23233-achat-ligne
http://showmeanswer.com/index.php?qa=48578&qa_1=commander-ligne-motrin-ibuprofen-pharmacie-ligne-vente-motrin
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-wellbutrin-r-pido-comprar-wellbutrin
http://redtuvir.net/profiles/blogs/vardenafil-o-achat-forum-acheter-levitra-doctissimo
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/cefixime-bon-prix-sans-ordonnance-acheter-suprax-100-en-ligne-au
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-meclizina-25-mg-fiable-nicaragua-comprar
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-synthroid-thyroxine-y-pagar-con-mastercard-uruguay
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vapresan-sin-receta-de-forma-segura

Omaci33

(Hewuq25, 2019.03.30 08:22)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/rocaltrol-0-25-mg-donde-comprar-r-pido-honduras
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-apo-glimepiride-glimepiride-4-mg-bon-marche-site
http://www.facecool.com/profiles/blogs/celapram-citalopram-hydrobromide-como-puedo-comprar-por-internet
http://vaal-online.co.za/blogs/post/32883
http://bricolocal.com/profiles/blogs/como-comprar-cyproheptadin-sin-receta-en-farmacia-online
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/low-price-amiodarone-200mg-buy-online-non-prescription-amiodarone
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-donepezil-5-mg-de-forma-segura-el-salvador
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-cyvel-sin-receta-con-visa-espa-a-comprar-cyvel
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/loratadin-10-mg-online-kaufen-ohne-rezept-in-der-schweiz
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/78/16686/comprar-cytoxan-en-linea-panama-comprar-cytoxan-en-milanuncios
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/drospirenone-ethinylestradiol-vrai-au-rabais-acheter-avec
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/paracetamol-comprar-en-una-farmacia-en-linea-certificada
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-cytoxan-50mg-r-pido-costa-rica-el-cytoxan-se
http://bricolocal.com/profiles/blogs/nevirapina-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un-descuento-us
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-olanzapine-pamoate
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-atocor-en-ligne-baisse-prix-sans-ordonnance-prix
http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/42955
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/vigorama-130mg-como-comprar-sin-receta-de-forma-segura-panam
http://www.cavers.club/blogs/post/20483
http://www.facecool.com/profiles/blogs/sildalist-kann-ich-mit-garantie-kaufen
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2156/17887/commander-apcalis-60-mg-en-ligne-achat-de-apcalis-sans-ordonna
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/buy-generic-nasacort-4mg-purchase-nasacort-4-mg-uk
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/order-alfacalcidol-online-how-can-i-purchase-alfacip-in-trusted
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/aitant-50mg-bon-prix-livraison-gratuit-aitant-en-pharmacie-sans
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/gabapentina-400mg-puedo-comprar-en-farmacia-online-guatemala
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/achat-de-aprovel-150mg-acheter-irbesartan-300-pour-femme-en
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-metformine-acheter-metformine-sur-le-net
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-acido-mefenamico-sin-receta-en-farmacia

Axoge39

(Ofivu13, 2019.03.24 17:25)

http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-nimodipino-buen-precio-nicaragua-nimotop http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/order-hydroxyurea-online-how-to-order-hydrea-free-shipping http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=24244&qa_1=comprar-gen%C3%A9rico-prociclidina-kemadrin http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/requip-ropinirole-puedo-comprar-al-mejor-precio-per-comprar http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-biogaran-120-mg-comprar-en-una-farmacia-online-todo-en http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-utrogestran-progesterone-100mg-gen-rico-de http://brooklynne.net/profiles/blogs/buy-betamethasone-clotrimazole-10mg-online-betamethasone http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/combivent-0-1mg-comprar-e-quanto-custa-pela-net-brasil http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-achat-hyzaar-losartan-and-hydrochlorothiazide http://ggwadvice.com//index.php?qa=62640&qa_1=disulfiram-without-prescription-antabuse-verified-medstore http://social.leembe.com/blogs/post/41688 http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/amilorida-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-ecuador https://madbuddy.club/blogs/post/27706 http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/levofloxacino-levaquin-250mg-comprar-gen-rico-via-internet-brasil http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/losartan-50-mg-comprar-en-una-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/zilfic-sildenafil-citrate-25mg-sur-le-net-au-rabais-rapide-le http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-claritromicina-500mg-gen-rico-barato http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/achat-de-ramipril-10-mg-sur-le-net-ramipril-generique-espagne http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-acheter-spirolacton-spironolactone-25mg-achat http://bobford.ning.com/profiles/blogs/oxitetraciclina-puedo-comprar-urgente-guatemala http://movsam.ning.com/profiles/blogs/salmeterol-comprar-en-farmacia-online-con-env-o-gratis-argentina

Emito86

(Ifuzo37, 2019.03.21 18:19)

http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-generico-plusefec-150-mg-sin-receta-env-o
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-careprost-de-confianza
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-zyvox-linezolid-buen-precio-m-xico
http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/1496
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/achat-de-tadalafil-avec-dapoxetine-en-ligne-baisse-prix-livraison
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/red-viagra-comprar-sin-receta-con-visa-estados-unidos-sildenafil
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/losartan-12-5-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-con-garantia-espa
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildaristo-sin-receta-pago
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-lithium-carbonate-barato-comprar
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/contiflo-tamsulosin-donde-comprar-con-seguridad-estado-libre
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/135106
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/evista-60mg-order-online-how-to-buy-raloxifene-without-rx
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/colospa-135mg-puedo-comprar-sin-receta-de-confianza-m-xico
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gen-rico-de-juvigor-25-mg-de-confianza


1 | 2 | 3 | 4

Következő »